https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-muzeum-energetiky-v-ceskych-budejovicich-je-vyjimecne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové Muzeum energetiky v Českých Budějovicích je výjimečné

11.11.2000 11:10 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČIA)
Právě otevřené nové Muzeum energetiky v Českých Budějovicích je po Muzeu koněspřežky už druhou stálou technickou expozicí ve městě. Jeho výjimečnost spočívá v netradičním pojetí, které ho dělá zajímavým nejen pro odborníky, ale i pro širokou laickou veřejnost.
 

"Něco podobného jako u nás má i Pražská energetika, ale tam jde o vyloženě odborné pojetí sledující spíše studijní účely," řekl vedoucí archivu společnosti Jihočeská energetika a správce a průvodce novým muzeem Rudolf Ortman.

Na začátku prohlídky na návštěvníky čeká překvapení v podobě stylové kanceláře šéfa rozvodné společnosti z třicátých let včetně repliky vnější nástěnné elektroinstalace s porcelánovými izolátory. Sama expozice je umístěna v rekonstruovaném prostoru staré rozvodny a nabízí přístroje z počátku století, instalační předměty jako elektrické zásuvky či vypínače ze stejných let doplněné dobovým katalogem, historické domácí spotřebiče i dobová technická zařízení používaná energetiky.

"K dispozici jsou i historické dokumenty a fotografie, které v souvislosti s původní trolejbusovou a tramvajovou dopravou ukazují staré Budějovice. Naše první návštěvníky rovněž zaujaly kreslené plakáty varující před nebezpečím elektřiny v době prvních rozvodů," doplnil Ortman. Muzeum je otevřeno ve všední dny od 8 do 14 hodin a za vstup se neplatí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist