https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-pochyby-o-nemeckych-planech-na-ustup-od-jaderne-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové pochyby o německých plánech na ústup od jaderné energie

9.2.1999 16:00 | BONN (Reuters)
Německá vláda v úterý 9. února oznámila, že si není jista, jak by měla pokračovat s plány na ústup od jaderné energie, poté, co vládnoucí koalice levého středu ztratila většinu v horní komoře parlamentu.
 

Mluvčí ministerstva životního prostředí řekl, že ministerští odborníci posuzují, zda bude možná prosadit příslušný zákon bez souhlasu Spolkové rady, ve které je zastoupeno šestnáct německé spolkové země.

Sociální demokraté kancléře Gerharda Schroedera a jejich koaliční partneři, strana Zelených, ztratili většinu v horní komoře parlamentu po nedělní volební porážce v Hessensku. V německém federálním systému je souhlas Spolkové rady potřebný pro zákony, které se týkají spolkových zemí. Mluvčí ministerstva životního prostředí řekl, že by souhlas Spolkové rady mohl být potřeba i pro tento zákon o jaderné energii, protože úřady spolkových zemí dozírají na jadernou bezpečnost a musí schválit výstavbu úložišť odpadu. "Nevíme, jestli je možné tento zákon upravit bez toho, aby se změnil k nepoznání," řekl mluvčí.

Hodnoty akcií německých výrobců elektřiny z jádra v pondělí vzrostly v důsledku nadějí, že plány na ústup od jaderné energie utrpí další ránu v důsledku hlasování v Hessensku. Schroederova vláda, která je nyní u moci právě 100 dní, slíbila uzavřít 19 německých jaderných elektráren, které pokrývají asi třetinu německé spotřeby elektřiny. Ztráta většiny ve Spolkové radě je nejnovější ranou připravovanému zákonu, který vedle uzavření elektráren zavazuje Německo k zakázu přepracování jaderného odpadu.

Minulý měsíc vláda zákon odložila v důsledku intenzivního lobbyingu ze strany německého jaderného průmyslu a po výhrůžkách ze strany francouzské a britské vlády, že budou požadovat odškodnění, pokud jejich firmy přijdou o lukrativní kontrakty na zpracování německého odpadu. Vláda ustoupila od úmyslu zakázat přepracování odpadu od roku 2000 s tím, že se od přepracování bude ustupovat postupně, až budou mít německé jaderné elektrárny dostatečné úložné kapacity pro jaderný odpad.

Návrh zákona nyní posuzují resorty spravedlnosti, zahraničních věcí, hospodářství a pro techniku a výzkum, aby odstranily případné právní problémy, řekl mluvčí německého ministerstva životního prostředí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist