https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-podlazky-na-pudach-dvou-zamku-v-olomouckem-kraji-zachyti-trus-netopyru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové podlážky na půdách dvou zámků v Olomouckém kraji zachytí trus netopýrů

2.4.2022 01:14 | OLOMOUC (ČTK)
Vrápenec malý i netopýr velký jsou druhy silně vázané na budovy, a to zejména v době rozmnožování. Trus netopýrů, který se na půdách hromadí, však může poškozovat trámy a další historické konstrukce
Vrápenec malý i netopýr velký jsou druhy silně vázané na budovy, a to zejména v době rozmnožování. Trus netopýrů, který se na půdách hromadí, však může poškozovat trámy a další historické konstrukce
Na půdách zámků v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku a v Rudě nad Moravou na Šumpersku budou v následujících třech letech instalovány speciální podlážky na zachytávání trusu netopýrů. Obě budovy jsou chráněny jako evropsky významné lokality, sídlí v nich významné letní kolonie vrápence malého a netopýra velkého, sdělila ČTK Jana Křemenová z České společnosti pro ochranu netopýrů. Instalace podlážek v historických objektech je součástí mezinárodního projektu, jehož náplní je komplexní ochrana netopýřích úkrytů v Polsku, České republice, na Slovensku a v Rumunsku.
 

"Za českou stranu jsme jako cílové lokality vybrali dva zámky v olomouckém regionu, na jejichž půdách se vyskytují velmi početné kolonie letounů. Vrápenec malý i netopýr velký jsou druhy silně vázané na budovy, a to zejména v době rozmnožování. Do oblíbených úkrytů se samice každoročně vracejí, aby zde odchovaly mláďata. Trus netopýrů, který se na půdách hromadí, však může poškozovat trámy a další historické konstrukce," uvedla Křemenová.

Obě místa odborníci dlouhodobě sledují a vzhledem k jejich významu jsou zařazena do soustavy chráněných území Natura 2000. "V zámku v Čechách pod Kosířem pravidelně sídlí 100 až 200 samic vrápence malého, v Rudě nad Moravou až 1000 samic netopýra velkého a 40 až 70 vrápenců," uvedla Křemenová. Právě vybudování podlážek a dalších ochranných prvků pomůže podle odborníků půdní prostory ochránit a umožní tak i snadnější úklid nahromaděného netopýřího trusu.

Zámek v Rudě nad Moravou má soukromého vlastníka, zámek v Čechách pod Kosířem je pod správou Olomouckého kraje. "Na půdě jsme vytipovali místa, kde naši vrápenci malí nejraději přebývají. Tam jsme po domluvě s ochránci a památkáři a díky projektu financovanému Evropskou unií dovolili a umožnili vybudování podlážek, které mají zajistit jednodušší úklid jejich trusu," řekl ČTK kastelán zámku v Čechách pod Kosířem Martin Váňa. Zámek je po rekonstrukci včetně střechy, půda tak byla při této příležitosti nedávno uklizena. "Netopýři se tam naštěstí vrátili, nicméně zatím v menších počtech. Tím, že tam bude instalována podlážka, bude to pro nás výrazně praktičtější a komfortnější," doplnil kastelán.

Speciální podlážky budou na půdách obou zámků instalovány v letech 2022 až 2024. Součástí projektu, který pokračuje do roku 2026, budou také osvětové akce pro veřejnost nejen v olomouckém regionu, ale i v jiných částech republiky, doplnila Křemenová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist