https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-spojeni-by-se-melo-zacit-stavet-jeste-letos
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové spojení by se mělo začít stavět ještě letos

14.5.2004 08:47 | PRAHA (ČIA)
Projekt nazvaný Nové spojení, který napojí pražské Hlavní nádraží na libeňské a vysočanské nádraží pomocí nového tunelu pod Vítkovem, by se měl začít realizovat ještě letos. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která je investorem projektu za přibližně devět miliard korun, již vypsala výběrové řízení na dodavatele stavby. Případní zájemci se mohou přihlásit do 7. června. V rozhovoru pro ČIA to řekl technický ředitel SŽDC Miroslav Konečný.
 

Podle jeho slov se zatím podařilo zajistit financování stavby do roku 2006, kdy končí rozpočtové období Evropské unie. Právě s pomocí z evropských fondů investor akce rovněž počítá. Celý projekt by pak měl být hotov v roce 2011. "Musíme především zajistit dostatek financí. Když se to začne stavět, musí se to dokončit," zdůraznil Konečný.

Nové spojení naváže na modernizaci prvního železničního koridoru mezi Děčínem, Prahou, Českou Třebovou, Brnem a Břeclaví, která by měla skončit v letošním roce. Nové spojení chtěly České dráhy a následně SŽDC začít budovat již v minulém roce, odklad výstavby si však vyžádala opakovaná odvolání ekologických sdružení.

Jak dále Konečný uvedl, v budoucnu se na území hlavního města Prahy počítá i s rozsáhlou rekonstrukcí stávajícího železničního mostu na Smíchově či dokonce s jeho nahrazením novým mostem. Současný most je však podle památkářů technickou památkou, a tak je docela možné, že by zůstal zachován v původním stavu a nový most by stál v jeho blízkosti.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist