https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-vedeni-nymburku-chce-ukoncit-cinnost-zinkovny-ve-meste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové vedení Nymburku chce ukončit činnost zinkovny ve městě

19.12.2016 13:30 | NYMBURK (ČTK)
Firma nařčení dlouhodobě odmítá a tvrdí, že splňuje veškeré předpisy. Zápach je podle firmy třeba řešit v celé průmyslové zóně a jejím okolí.
Firma nařčení dlouhodobě odmítá a tvrdí, že splňuje veškeré předpisy. Zápach je podle firmy třeba řešit v celé průmyslové zóně a jejím okolí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nové vedení Nymburku chce ukončit provoz zinkovny Azos ve městě. Jedná se Středočeským krajem, hygienickou stanicí i místním spolkem Permanent, který proti Azosu bojuje, prohlásil starosta Nymburku Pavel Fojtík (Změna pro Nymburk). Provoz Azosu podle kritiků dlouhodobě obtěžuje přilehlou obytnou zónu zápachem.
 

Firma nařčení dlouhodobě odmítá a tvrdí, že splňuje veškeré předpisy. Zápach je podle firmy třeba řešit v celé průmyslové zóně a jejím okolí.

"Chceme dostat Azos z města. Jestli se rozhodne ukončit svou činnost nebo odejde jinam, není podstatné," řekl Fojtík.

Nové vedení města se již několikrát setkalo jak s vedením zinkovny, tak se zástupci spolku Permanent, který vznikl právě za účelem boje proti Azosu. Cílem jednání bylo vyjasnit si postoje a názory na věc a prověřit informace, které předávalo minulé vedení města. O problému radnice jedná i se Středočeským krajem.

"Se Středočeským krajem máme dohodu, že oni v téhle chvíli konají, ale přejí si, abychom nezveřejňovali informace, co přesně konají, aby druhá strana nemohla předvídat jednotlivé kroky," uvedl Fojtík.

Azos ještě za bývalého vedení města požádal o povolení k instalaci nového lakovacího uzlu linky KTL (kataforézní lakování). V žádosti uváděl, že náhradní uzel má být používán v případě poruchy základního lakovacího uzlu. Bývalé i současné vedení města se obává, že společnost má v úmyslu stabilizovat výrobu s potenciálem zvýšení výrobní kapacity. "Město Nymburk je toho názoru a důrazně upozorňuje, že v případě schválení požadované změny spočívající v instalaci náhradního uzlu není ze strany AZOS CZ vyloučena budoucí žádost ve smyslu umožnění provozu obou linek současně," řekl již dříve současný zastupitel města a bývalý starosta Tomáš Mach. O změně integrované povolení se stále jedná.

Společnost AZOS CZ s.r.o. byla založena v roce 2005. Zabývá se kataforézním lakováním a zinkováním. Firma je významným dodavatelem v oblasti automobilového průmyslu, největším odběratelem je mladoboleslavská Škoda Auto.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist