https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-voliery-v-zachranne-stanici-pasicka-v-boru-u-skutce-uz-zabydlela-zvirata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové voliéry v záchranné stanici Pasíčka v Boru u Skutče už zabydlela zvířata

3.10.2024 19:32 | BOR U SKUTČE (ČTK)
Nové voliéry a další zařízení pro léčbu a rekonvalescenci ptáků a savců v záchranné stanici Pasíčka v Boru u Skutče už zabydlela zvířata. Rozsáhlá modernizace zvýši počet zvířat, o něž se stanice může postarat, řekl ČTK její vedoucí Josef Cach.
 
"Postavili jsme nový léčebný komplex voliér, který je multifunkční pro savce i ptáky a je z moderních materiálů. Objekty se dají různě propojovat a jsou u nich i vodní plochy. Slouží hlavně na rehabilitaci zvířat před jejich vypuštěním zpět do přírody," uvedl Cach.

Vznikly také dvě nové expoziční voliéry pro ptáky, školní výpravy či další návštěvníci si je tak budou moci lépe prohlédnout. Postavila se také velká voliéra pro čápy pro rozlétání a rehabilitaci. Stanice získala rovněž odchytové pomůcky, nový automobil, přibyly fotovoltaické panely a tepelné čerpadlo, některé původní střechy jsou opravené.

Náklady dosáhly zhruba 22 milionů korun. Stanici se podařilo získat dotaci z Operačního programu Životní prostředí, podporu také získala od Pardubického kraje, Lesů ČR a společnosti ČEZ a také z veřejné sbírky.

Stanice vznikla v roce 1998, původně se mnoho věcí dělalo svépomocí z překližek a podobných materiálů. Areál o rozloze zhruba pěti hektarů je na samotě. Stanice ošetřuje množství druhů zvířat, čápy, poštolky či káňata, ale také drobné savce, kuny, veverky a lišky. Svůj domov našel v centru i vzácný rys ostrovid. Ročně se postará asi o 2200 zvířat.

Záchranářům se daří 60 až 70 procent zvířat uzdravit a navrátit do přírody. Některá úrazy nepřežijí, část jich má postižení, která jim znemožňují žít ve volném přírodě. Ve stanici se ale často stávají náhradními rodiči opuštěných mláďat, což se dobře daří například u poštolek nebo některých druhů sov.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist