https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-zalozene-organizace-libereckeho-kraje-povedou-soucasni-reditele-zahrad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nově založené organizace Libereckého kraje povedou současní ředitelé zahrad

2.7.2021 00:49 | LIBEREC (ČTK)
"Při převodu zahrad na Liberecký kraj potřebujeme zajistit kontinuitu. Stávající ředitelé jsou odborníky na českém i evropském poli a mají mnohaleté zkušenosti," řekla k důvodům jejich jmenování Vinklátová.
"Při převodu zahrad na Liberecký kraj potřebujeme zajistit kontinuitu. Stávající ředitelé jsou odborníky na českém i evropském poli a mají mnohaleté zkušenosti," řekla k důvodům jejich jmenování Vinklátová.
Nové příspěvkové organizace Zoo Liberec a Botanická zahrada Liberec-LK, které k 1. červenci zřizuje Liberecký kraj, povedou současní ředitelé obou městských zařízení David Nejedlo a Miloslav Studnička. Krajské organizace převezmou od 1. ledna 2022 zoologickou a botanickou zahradu, jejichž zřizovatelem je v současné době město Liberec. Oba ředitelé tak budou do konce roku sedět na dvou židlích, řekla náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).
 

Vedení kraje a Liberce se už v dubnu dohodla na převzetí obou zahrad, na oplátku Liberecký kraj městu předá domovy seniorů ve Vratislavicích a na Františkově s bezmála 300 klienty. Podobně už kraj a město před pěti lety směnily dům Dům dětí a mládeže Větrník a Dětské centrum Sluníčko. Kraj převezme zoo a botanickou zahradu, protože mají nadregionální význam. Patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v kraji a zhruba 70 procent návštěvníků je mimolibereckých. Domovy pro seniory naopak slouží hlavně obyvatelům stotisícového města, odkud pochází zhruba 80 procent klientů.

"Při převodu zahrad na Liberecký kraj potřebujeme zajistit kontinuitu. Stávající ředitelé jsou odborníky na českém i evropském poli a mají mnohaleté zkušenosti," řekla k důvodům jejich jmenování Vinklátová. V krajských organizacích budou podle ní oba ředitelé do konce roku pracovat na 0,2 úvazku. Jejich hlavním úkolem bude "překlopit" všechny činnosti městských organizací na ty krajské. Zajistit musí nejen převod rozsáhlého majetku, ale krajské organizace převezmou i zaměstnance. Získat ale musí také potřebné dokumenty, jako je třeba licence k provozování zoo nebo živnostenská oprávnění.

Souběžná existence městských a krajských organizací by podle Vinklátové měla skončit během příštího roku. V roce 2023 pak kraj počítá s vypsáním výběrových řízení na ředitele obou organizací. Podobnou cestu zvolilo i město Liberec, i tam jsou řediteli nových městských organizací na částečný úvazek současní ředitelé obou krajských domovů seniorů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist