https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novela-zakona-o-prodeji-statni-pudy-zrychli-jeji-privatizaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novela zákona o prodeji státní půdy zrychlí její privatizaci

18.9.2001 14:40 | PRAHA (ČIA)
Zrychlení privatizace státní půdy ve prospěch fyzických osob, které se zabývají zemědělskou výrobou a převod pozemků prostřednictvím obcí k veřejně prospěšným účelům je základním cílem novely zákona 95/199 Sb., o prodeji státní půdy, která vstoupila v platnost 25. července letošního roku. Uvedl to na dnešní tiskové konferenci předseda výkonného výboru Pozemkového fondu ČR (PF) Josef Miškovský.
 

Ten dnes informoval o praktické aplikaci novely zákona. Novela například podle jeho slov umožňuje nabízet k převodu nově i pozemky určené k vytváření systémů ekologické stability. V zájmu urychlení převodu státních pozemků na nové nabyvatele bylo také do novely zařazeno ustanovení, podle kterého může být převod pozemku uskutečněn v případě, pokud příslušný orgán státní správy do třiceti dnů nebude informovat o odůvodněném vyloučení pozemků z převodu. Za zásadní změnu považuje Miškovský úpravu nabývání pozemků jejich oprávněnými uživateli v zahrádkových a chatových osadách, jejichž předkupní právo před ostatními zájemci o tyto státní pozemky novela založila. Zákon také stanoví, že současně s pozemkem se zahrádkářům bezúplatně převádějí všechny součásti a příslušenství pozemků.

Ještě zásadnější je patrně obecné stanovení podmínek předkupního práva. To má podle novely osoba, která má od PF pozemek pronajatý minimálně po dobu pěti let, toto právo však lze uplatnit pouze do výměry nepřesahující polovinu výměry pronajatých pozemků a do výměry 300 hektarů. "Výraznou změnou pro všechny nabyvatele s předkupním právem je snížení základní ceny pozemků o srážky uvedené v cenovém předpisu. Tímto cenovým zvýhodněním se stanou zemědělské pozemky pro osoby zabývající se zemědělskou výrobou dostupnější," konstatoval Miškovský.

Novelizací prošly i podmínky prodeje státní půdy formou obchodní veřejné soutěže. V prvním kole je nejnižší cenou cena zjištěná podle cenového předpisu platného k poslednímu dni kalendářního roku předcházejícího vyhlášení prodeje, v druhém může být cena nabídky až na úrovni 50 procent ceny z kola prvního a ve třetím může být cena až na úrovni deseti procent ceny z prvního kola. Novela také zrušila zákaz zřizování věcných břemen na pozemcích dotčených zástavním a předkupním právem státu, který působil podle Miškovského negativně zejména při investiční výstavbě.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist