https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novela-zakona-zavede-sankce-za-neidentifikovana-zvirata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novela zákona zavede sankce za neidentifikovaná zvířata

22.3.2002 14:17 | PRAHA (ČIA)
Především ochrana zájmů spotřebitele je důvodem některých nových sankcí, které by měla obsahovat novela veterinárního zákona tak, aby byla v souladu s legislativou Evropské unie. Jedná se především o zavedení prokazatelně účinných sankcí souvisejících s nedostatky při evidenci zvířat. Informoval o tom dnes tiskový mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.
 

"Podle Unie je totiž žádoucí, aby nesplnění povinnosti identifikace a registrace hospodářských zvířat doprovázely nikoli finanční sankce, ale takové, které jsou prokazatelné, okamžité a ve svém důsledku okamžitě účinné. Nejde totiž o to, uložit pokutu, ale především o ochranu spotřebitele," uvedl Duben. Jak dále upřesnil, nepodaří-li se u zvířete do 48 hodin prokázat jeho identitu, musí se neškodně odstranit. To vyplývá z povinnosti identifikovat, popřípadě registrovat od 1. dubna hospodářská zvířata, například ovce, kozy a prasata. "To znamená, utratit a odvézt do asanačního podniku," pokračoval Duben. Jak dodal, zjistí-li se v chovu více (v EU více než 20 procent) špatně nebo vůbec neidentifikovaných či neregistrovaných zvířat, další sankcí by měla být možnost zakázat jakékoli přesuny do chovu a z chovu až do vyřešení problému.

Hledisko zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti potravin je v současné době podle SVS určující. Proto je podle ústředního ředitele SVS Josefa Holejšovského nezbytné, abychom měli v legislativě stejné sankce jako v EU, za což je považováno v případě nedodržení zákona utracení zvířete, nikoli pokuta, popřípadě uzávěra chovu a stažení průvodních listů.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist