https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novi-dobrovolnici-vlcich-a-rysich-hlidek-se-budou-ucit-v-krusnych-horach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Noví dobrovolníci vlčích a rysích hlídek se budou učit v Krušných horách

9.10.2022 00:37 | Vejprty (Chomutovsko) (ČTK)
Hlídky pomáhají mapovat výskyt vlků, rysů a medvědů téměř na celém území České republiky.
Hlídky pomáhají mapovat výskyt vlků, rysů a medvědů téměř na celém území České republiky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Šelmy.cz
Řady dobrovolníků vlčích a rysích hlídek se rozšíří. Poprvé se noví zájemci o sledování šelem sešli o víkendu v Krušných horách. Dovídají se tu základy o biologii velkých šelem, o jejich ochraně a stopování. Začíná tak třiadvacátá monitorovací sezona dobrovolnických hlídek, které organizuje Hnutí Duha. Hlídky pomáhají mapovat výskyt vlků, rysů a medvědů téměř na celém území České republiky.
 

Sběrem vzorků pomáhají dobrovolníci s výzkumem těchto ohrožených živočichů a s jejich další ochranou. Účastníci si mohou vybrat ze seminářů v Krušných horách, na Šumavě, v Beskydech, Javorníkách nebo v Rychlebských horách.

Na přednáškách se dozví účastníci podrobnosti o činnosti hlídek a hosté z řad myslivosti nebo zemědělství přibližují problematiku chovu hospodářských zvířat v blízkosti vlčích teritorií. Součástí akce je praktická ukázka stopování zvířat v terénu. Po absolvování semináře se mohou dobrovolníci zapojovat do činnosti hlídek po celý rok. O míře zapojení se rozhoduje každý dobrovolník sám. "Při pochůzkách hledají tzv. pobytové znaky chráněných šelem. Tedy především stopy a stopní dráhy. V nich mohou objevit i další zajímavé indicie jako trus, chlupy nebo moč. Nebo je stopy zavedou třeba až ke stržené kořisti. Na taková místa pak můžeme umístit fotopast a dozvědět se o životě tamních šelem ještě víc," uvedla koordinátorka hlídek Barbora Černá.

Vzorky jako trus, srst nebo moč odebírají nálezci na genetické analýzy. Zejména vlčí trus z oblastí trvalého výskytu vlků putuje na potravní rozbory do ústavu ekologie lesa na Mendelově univerzitě. "Díky propojení s výzkumem v zahraničí víme, že populace vlků v severních Čechách pochází zejména z Polska a Německa, v Beskydech a Javorníkách zase z Karpat apod. Můžeme díky nim ukázat, že vlci se do Česka šíří samovolně nebo že se u nás nevyskytují kříženci vlků a psů," uvedla Černá.

Hlídky podle Hnutí Duha pomáhají také v boji s pytláctvím. Jejich monitoring přispívá k získání dat, která mohou pomoci při vyšetřování.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist