https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novinar-ekolistu-jan-bouchal-byl-propusten-i-diky-kolegum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novinář EkoListu Jan Bouchal byl propuštěn i díky kolegům

27.9.2000 07:00 | PRAHA (EkoList)
Po téměř šesti hodinách v policejním "antonu" a na cele předběžného zadržení byl včera krátce před osmou hodinou večer propuštěn Jan Bouchal, reportér EkoListu, který byl zadržen policií při fotografování potyček policie a demonstrantů v ulici Na Bučance v blízkosti Kongresového centra těsně po třinácté hodině. Téměř po celou dobu měl ruce spoutány za zády a nikdo z policistů mu neřekl žádný důvod, proč byl zadržen. Jan Bouchal byl v průběhu zatýkání hrubě fyzicky i slovně napaden zasahujícími policisty, přesto že byl zřetelně označen jako novinář.
 

Krátce poté, co jsme rozeslali tiskovou zprávu, kde jsme zadržení našeho kolegy oznámili, zveřejnili naši informaci kolegové z České informační agentury (ČIA) a z České tiskové kanceláře (ČTK). Tiskovou zprávu o zatčení Jana Bouchala ihned vydaly také Občanské právní hlídky (OPH). Kompletní informaci zveřejnily okamžitě Britské listy Jana Čulíka a ekologická organizace Děti Země zveřejnila protestní prohlášení, kde postup policie proti reportérovi EkoListu a proti novinářům obecně označila za skandální. O osud Jana Bouchala a spolu s ním zadržené Francoise Gelain se začalo zajímat Rádio Svobodná Evropa, rozhlasová stanice Regina a zejména Syndikát novinářů ČR, konkrétně osobně syndička Irena Válová.

Ani po desítkách telefonátů na nejrůznější místa a služebny Policie ČR a na tiskový odbor Policejního prezídia se nám nepodařilo zjistit, kde se Jan Bouchal právě nachází. Až syndičce Válové se podařilo pozdě odpoledne tuto informaci získat a Válová tak byla první, kdo podal redakci EkoListu zprávu o tom, že Jan Bouchal je v pořádku v cele předběžného zadržení na policejním okrsku v Praze 4 Modřanech v Soukalově ulici. Police ČR ani po pěti hodinách našich intervencí nebyla sama schopna ze svých vlastních řad tuto informaci získat.

EkoList zatím včera telefonicky podal oficiální stížnost na postup policie proti Janu Bouchalovi na odboru stížností Policejního prezídia. Tuto stížnost doplníme ještě písemnou cestou. Zároveň po poradě s právníky budeme zvažovat případné další právní kroky proti Policii ČR a Ministerstvu vnitra ČR.

Redakce EkoListu velice děkuje všem kolegům, kteří publikovali zprávy o osudu reportéra Jana Bouchala a všem, kdo se zasloužili o jeho propuštění. Především děkujeme paní Ireně Válové, syndičce Syndikátu novinářů ČR, paní Francoise Delstanche, kolegyni Francoise Gelain z rádia RTBF, která byla zadržena spolu s Janem Bouchalem, OPH, kolegům z Rádia Svobodná Evropa, kolegům z Britských listů, kolegům z ČIA a ČTK, panu Jindřichu Petrlíkovi z Dětí Země, panu Karlu Jechovi ze Společnosti pro trvale udržitelný život a všem dalším kolegům i přátelům, kteří naši zprávu o osudu Jana Bouchala šířili dál.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist