https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-bor-zdrazi-o-petinu-na-600-kc-poplatek-za-likvidaci-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový Bor zdraží o pětinu na 600 Kč poplatek za likvidaci odpadu

19.12.2016 13:15 | NOVÝ BOR (ČTK)
Nový Bor není jediným městem v kraji, kde příští rok zaplatí obyvatelé za odpad víc. Zdražuje i Jablonec nad Nisou, aby snížil částku, kterou radnice na likvidaci odpadu doplácí.
Nový Bor není jediným městem v kraji, kde příští rok zaplatí obyvatelé za odpad víc. Zdražuje i Jablonec nad Nisou, aby snížil částku, kterou radnice na likvidaci odpadu doplácí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nový Bor na Českolipsku zvýší od příštího roku o pětinu na 600 korun poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Informovala o tom v pátek mluvčí městského úřadu Radmila Pokorná. Obyvatelé pátého největšího města v Libereckém kraji mají ale možnost si poplatek důsledným tříděním do pytlů výrazně snížit, ti nejlepší tak za likvidaci svého odpadu vůbec neplatí.
 

Deset let se poplatek za odpad v Novém Boru neměnil, radnice ho nechávala na 500 Kč. Pro příští rok se zastupitelé rozhodli poplatek zvýšit, aby snížili sumu, kterou na odpadové hospodářství musí město každý rok doplácet. "Jen loni byly náklady za sběr a svoz netříděného komunálního odpadu 6,46 milionu korun, tedy o téměř 1,5 milionu více než rok předtím. Na poplatcích jsme přitom vybrali ani ne dvě třetiny, zbytek musíme doplácet z rozpočtu města," popsala situaci místostarostka Nového Boru Stanislava Silná (SNK ED - Nový Nový Bor).

Obyvatelé Nového Boru mají možnost snížit své výdaje za odpady, pokud se zapojí do motivačního programu třídění papíru a plastů do pytlů označenými čárovými kódy. Ty si mohou zdarma vyzvednout na městském úřadě. "Za každý započatý jeden kilogram plastu se sazba poplatku sníží o 1,50 Kč, u papíru je to pak čtyřicet haléřů," doplnil vedoucí oddělení správy technických služeb a komunálního odpadu Petr Škop. Dlužníci za odpady nemají podle něj nárok na čerpání této formy úlevy.

Nový Bor není jediným městem v kraji, kde příští rok zaplatí obyvatelé za odpad víc. Zdražuje i Jablonec nad Nisou, aby snížil částku, kterou radnice na likvidaci odpadu doplácí. "Letos to bylo deset milionů, a pokud by nedošlo ke zvýšení cen pro občany, byl by podíl města na nákladech za odpad v příštím roce 13 milionů. Musíme část té zátěže přesunout na občany, ale navýšení je minimální, jedna rodina v průměru zaplatí o 200 korun za rok více," řekl náměstek primátora Miloš Vele (ODS). V Jablonci nemají paušál, lidé platí za popelnici. U nejčastěji používané 120litrové nádoby vyvážené každý týden zaplatí příští rok domácnost 2788 Kč, o 205 víc než letos.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist