https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-jicin-vysadi-alej-podel-pesiny-z-bludovic-k-vodni-nadrzi-certak
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový Jičín vysadí alej podél pěšiny z Bludovic k vodní nádrži Čerťák

5.11.2023 00:04 | NOVÝ JIČÍN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Město Nový Jičín vysadí novou alej, která povede podél pěšiny z místní části Bludovice k vodní nádrži Čerťák. Bude ji tvořit 34 stromů více ovocných a krajinářských druhů, řekl ČTK novojičínský místostarosta Ondřej Syrovátka (Zelení). Sázení aleje je připraveno na sobotu 11. listopadu a radnice k němu zve obyvatele města.
 

"Rádi bychom Novojičíňáky do výsadby zapojili, aby se alej stala naším společným dílem. Je to jedinečná příležitost podílet se na změně charakteru krajiny. Vysazené stromy totiž přispějí k zadržení vody v krajině, zabrání erozi půdy a vytvoří dobré prostředí pro život a migraci živočichů," uvedl Syrovátka.

Alej má podle něj navíc potenciál stát se oblíbeným výletním místem. "Vysázeno bude 34 stromů, mezi nimi budou jeřáby, javory, habry, lísky, jabloně, hrušně, lípy, slivoně, moruše, ořešáky, hlohy," řekl místostarosta.

Vysazovat se budou velké stromy s obvodem kmínku od 12 do 16 centimetrů a s velkým kořenovým balem. "Siláci budou ve výhodě, slabším, ale také všem, kdo budou potřebovat pomoci s přenesením stromu, pomůžeme. Pomůžeme vám i při samotné výsadbě. Jámy pro sázení budou již předem vyhloubeny. Vše potřebné k sázení, tedy především nářadí a rukavice, bude k dispozici na místě," uvedla Hedvika Hubáčková z městského odboru životního prostředí.

Každý z účastníků si strom, který chce zasadit, bude moci sám vybrat a po zasazení jej označit připravenou cedulkou. Bude také moci pro alej navrhnout jméno. O jménu aleje se bude následně rozhodovat v městské anketě.

Sázení se uskuteční 11. listopadu od 09:00 do 11:00 v Bludovicích za benzinovou pumpou podél pěšiny směrem k Čerťáku. Od benzinky bude cesta značena směrovými šipkami. "Na akci se bude podílet sociální podnik Dílna U Beránka se sídlem na usedlosti Bludička, která rodinám s dětmi nabídne prohlídku Bačovské školy s novou expozicí Život na salaši, jejíž součástí je i stáj s živými ovečkami národního plemene původní Valaška," uvedla radnice na svých internetových stránkách. Akce se bude konat za každého počasí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist