https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-most-pres-nisu-mozna-zkrati-spojeni-mezi-prahou-a-drazdany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový most přes Nisu možná zkrátí spojení mezi Prahou a Drážďany

27.11.2001 11:48 | HRÁDEK NAD NISOU (ČIA)
Na 144 milionů korun by přišla výstavba nového mostu přes řeku Nisu v Hrádku nad Nisou. Most by podstatně zkrátil cestu mezi Prahou a Drážďany původně plánovanou přes území Polska. Starosta Hrádku nad Nisou Milan Faltus dnes potvrdil, že o stavbě mostu v nejbližších dnech rozhodne vláda Spolkové republiky Německo.
 

"Obce na české i německé straně hranic tuto novou variantu podporují, protože Polsko výstavbu rychlostní komunikace už deset let brzdí," řekl Faltus. Dodal, že pokud bude stavba mostu schválena, bude ji financovat Německo.

Česko-německo-polské sdružení příhraničních měst Malé Trojzemí považuje stále za výhodnější propojení všech tří zemí, které by umožnilo třístranné spojení průmyslových zón v pohraničí. Obce ale již nechtějí déle čekat. Rychlostní silnice mezi Drážďany a Prahou má totiž podle Faltuse zásadní význam pro rozvoj Libereckého kraje. Bude sloužit i nákladní přepravě a tím ulehčí provoz na přechodech Rumburk a Varnsdorfu. "Jde o významný dopravní uzel mezi východem a západem. Přinese i synergické efekty v hospodářství," uvedl Faltus.

Spojení Prahy a Drážďan je podle Faltuse prioritou mezi všemi česko-polsko-německými projekty. Celkové náklady se odhadují na 550 milionů marek. Českou stranu čeká ještě investice ve výši 170 milionů korun. Ředitelství silnic a dálnic ČR připravuje rozšíření silnice R35 z Bílého Kostela na Liberecku do Hrádku nad Nisou za 140 milionů korun. Dovedení silnice z Hrádku nad Nisou na hranice a napojení na německou rychlostní komunikaci B178 pak bude stát asi 30 milionů korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist