https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-pamatnik-v-jachymove-pripomina-historii-byvaleho-uranoveho-dolu-bratrstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový památník v Jáchymově připomíná historii bývalého uranového dolu Bratrství

9.10.2021 00:24 | JÁCHYMOV (ČTK)
V místě bývalého dolu a současného úložiště Bratrství v Jáchymově na Karlovarsku umístila Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO) nový památník věnovaný politickým vězňům. V Jáchymově totiž v 50. letech minulého století prošly tábory nucených prací desítky tisíc vězňů, přičemž mnozí z nich zemřeli. Minulost i současnost dolu Bratrství, v němž je už několik desítek let umístěno úložiště radioaktivních odpadů, nyní připomíná i nová informační tabule.
 

"Stát už mnoho let využívá bývalý důl pro úložiště radioaktivních odpadů, a to včetně prostor, které byly svědky událostí 50. let, proto se Správa úložišť radioaktivních odpadů rozhodla uctít památku těch, kteří zde byli pro své politické názory vězněni a nuceni pracovat v nelidských podmínkách," uvedl ředitel SÚRAO Jan Prachař.

Tábory v Jáchymově a okolí prošlo v polovině minulého století asi 75 000 vězňů, většina z nich politických. Komunistický režim zneužíval jejich práci k extrémně náročné a nebezpečné těžbě uranu, který pak putoval do Sovětského svazu. Mnozí vězni v táborech zemřeli, další byli zastřeleni na útěku.

Pracovní tábor Bratrství byl poté zrušen a o dvacet let později začal být tehdy už bývalý důl využíván pro ukládání radioaktivních odpadů. Úložiště je určeno pouze pro odpady pocházející ze zdravotnictví, průmyslu či výzkumu, které obsahují přírodní radionuklidy.

V současnosti kapacita jednoho ze tří současných úložišť v Česku je téměř naplněna, zbývá necelých 20 procent. SÚRAO uvažuje o dalším využití volného prostoru v přístupové chodbě, to však bude možné až po schválení Státním úřadem pro jadernou bezpečnost, uvedla mluvčí SÚRAO Martina Bílá. Přípravy na konečné uzavření úložiště začnou po roce 2025.

Historii dolu i jeho současné využití připomíná také nová informační tabule, která vznikla za spolupráce s historiky z Ústavu pro studium totalitních režimů. Prostřednictvím QR kódu je napojena i na stezku Jáchymovské peklo, která hrůzy někdejších trestných táborů rovněž připomíná.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist