https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-pavilon-goril-se-v-horni-casti-zoo-zacne-stavet-pristi-rok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový pavilon goril se v horní části zoo začne stavět příští rok

20.12.2015 18:00 | PRAHA (ČTK)
Nový pavilon goril se v horní části pražské zoologické zahrady začne stavět příští rok. S definitivním rozhodnutím se čekalo se na schválení rozpočtu na příští rok, který počítá na stavbu s 30 miliony korun. Letos se chystala projektová dokumentace a různá povolení. Praha na nový pavilon přispěje 87 miliony, celkem bude stavba stát 121 milionů korun. V současném pavilonu dnes oslavil narozeniny tříletý gorilí sameček Nuru.
 

"Nuru je ve věku jako lidské děti, mezi třemi až šesti lety. Ve skupině ještě nemá žádnou zodpovědnost. Učí se hraním s dospělými gorilami," řekl kurátor primátů Vít Lukáš. Hraje si podle něj i s chovateli, kteří ho tím připravují například na budoucí veterinární vyšetření.

Mládě, ale i ostatní gorily dnes dostaly pamlsky a nový hlavolam. "Nuru má nejradši ty dobroty, které tak často nedostává - rozinky, ovesné vločky, burizony, z ovoce pak třeba broskve nebo sladká jablka," dodal kurátor.

Prostory v plánovaném pavilonu jsou dvou až třínásobné ve srovnání se současným pavilonem, který je nevyhovující především kvůli umístění ve spodní části zoo ohrožené povodněmi. Vedle chovné skupiny se tak počítá s tím, že by zde byla umístěna také skupina samců nevhodných pro chov. Umístěný bude na konci výběhu Afrického pavilonu, pod viničním domkem Sklenařkou. Bude zapuštěn do okolního terénu a z větší části obsypán vytěženou zeminou. Navíc bude mít zelenou střechu.

Nynější pavilon goril by měl být v budoucnu využit zřejmě pro jiné primáty, u nichž je snadněji možná evakuace v případě povodně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist