https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-rezim-ochrany-prirody-v-krnap-by-mohl-zacit-platit-na-podzim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový režim ochrany přírody v KRNAP by mohl začít platit na podzim

3.1.2020 00:37 | VRCHLABÍ (ČTK)
Nové vymezení zón Krkonošského národního parku (KRNAP) by mohlo začít platit na podzim. / Ilustrační foto
Nové vymezení zón Krkonošského národního parku (KRNAP) by mohlo začít platit na podzim. / Ilustrační foto
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Nové vymezení zón Krkonošského národního parku (KRNAP) by mohlo začít platit na podzim. Změna takzvané zonace vyplývá z novely zákona o ochraně přírody a krajiny z roku 2017, která platí pro všechny čtyři národní parky v ČR. Uvedli to zástupci ministerstva životního prostředí. Od začátku roku se změnily zóny v NP České Švýcarsko a NP Podyjí, na vydání vyhlášky čeká také NP Šumava.
 

"Aktuálně je návrh vyhlášky ve fázi dokončování podkladů potřebných k zahájení legislativního procesu. Předpokládáme, že k zahájení meziresortního připomínkového řízení dojde v průběhu ledna. Předpokládáme, že vyhláška nabude účinnosti na podzim roku 2020," odpověděl na dotaz novinářů k chystaným změnám v KRNAP Ondřej Charvát z ministerstva životního prostředí.

Podle něj návrh nových zón nedoznal od doby schválení radou národního parku v červnu 2019 podstatných změn. "Při přípravě mapových podkladů pro potřeby příslušného návrhu vyhlášky došlo pouze k úpravám technického charakteru, které věcně nemění Radou KRNAP dohodnutý návrh zonace," uvedl Charvát.

Radu KRNAP tvoří také zástupci firem, vědců, horské služby a obcí. Pro návrh v červnu hlasovalo 39, proti bylo deset členů rady. Proti návrhu bylo devět východokrkonošských obcí a SkiResort Černá hora - Pec. Na adresu Správy KRNAP se snesla vlna kritiky například za to, že na projednání návrhu bylo málo času, nebo že návrh nových zón může v budoucnu bránit rozvoji regionu.

Rozdělení na zóny určí režim ochrany přírody v Krkonoších na dalších 15 let. Tři dosud číslované zóny odstupňované podle přísnosti ochrany přírody či pravidel péče s vyhlášením nových zón zaniknou. Vzniknou čtyři nové zóny, které ale nebudou řešit regulace a pravidla pro činnosti v národním parku. Pravidla bude určovat přímo zákon pro celé území národního parku a pro území mimo zastavěné části obcí a zastavitelná území obcí. Návštěvnost bude regulovat nově vymezené klidové území, kde bude možný pohyb jen po značených trasách, tak jak tomu nyní je v první zóně. Klidové území by mělo být asi o 1100 hektarů větší než první zóna.

Nejchráněnější přírodní zóna by měla mít rozlohu 7328 hektarů, 20 procent rozlohy národního parku. Navrhovaná zóna přírodě blízká má rozlohu 8107 hektarů, což je 22 procent území KRNAP. Zóna soustředěné péče o přírodu zabírá s rozlohou 20.702 hektarů 57 procent území a zóna kulturní krajina 184 hektarů, tedy půl procenta území KRNAP.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist