https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-stavebni-zakon-by-mel-zjednodusit-spravni-rizeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový stavební zákon by měl zjednodušit správní řízení

3.5.2001 15:04 | PRAHA (ČIA)
Návrh věcného záměru stavebního zákona, jehož předkladatelem je ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), reaguje na změněné ekonomické a právní podmínky v České republice. Jeho hlavním posláním je zrychlit a zjednodušit schvalovací řízení při povolování staveb. Jak na dnešní tiskové konferenci uvedl ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit, pokud bude zákon schválen, odpadnou především zbytečné administrativní procedury při investorské přípravě staveb.
 

Podle návrhu se tak například některé stavby přesunou z režimu povolování do režimu schvalování. Stavební povolení dosud nerozlišovalo druh stavby a u technicky nenáročných staveb by propříště nebylo zapotřebí. Úsporu času, která tak jednotlivým stavebním úřadům vznikne, bude možné využít ke kontrolám. Současný stav svědčí o tom, že nahodile prováděný státní stavební dohled není dostatečný: proto bude jeho institut zrušen a nahradí ho pravidelné kontroly během konkrétní výstavby.

Návrh věcného záměru stavebního zákona předpokládá nově také všestrannou účast veřejnosti na územních řízeních, která byla dosud neveřejná. O územním řízení bude informovat veřejná vyhláška. Jako další novinku navrhuje vytvoření smírčích komisí, které budou řešit případné spory mezi správními úřady. Zcela nově se zavádí institut autorizovaných inspektorů, kteří složí zkoušky zvláštní způsobilosti a budou zodpovídat za urychlení procesu povolování a užívání vybraných druhů staveb. Souhlas autorizovaného inspektora bude pro stavební úřady dokladem, že stavbu lze povolit ve zkráceném správním řízení. Inspektor bude moci přispět i k odstranění rozporů mezi účastníky řízení nebo spolupůsobícími orgány.

"Chceme tak zkvalitnit službu veřejnosti," uvedl ministr Lachnit. "Rozhodnutí veřejné správy budou lépe předvídatelná. Nový zákon by měl také výrazně zúžit prostor pro obstrukční strategie."

Věcný záměr stavebního zákona nyní projednávají komise Legislativní rady vlády. Spolupředkladateli byla spolu s MMR ministerstva životního prostředí a vnitra. Paragrafované znění zákona by mělo být předloženo do konce roku s tím, že účinnost nového zákona se předpokládá od roku 2003.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist