https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-zakon-o-ceskych-drahach-by-mel-vychazet-z-dopravnich-koncepci-kraju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový zákon o Českých drahách by měl vycházet z dopravních koncepcí krajů

16.1.2002 19:47 | BRNO (ČIA)
Nesouhlas s přijetím zákona o akciové společnosti České dráhy (ČD), státní organizaci Správa železniční dopravní cesty a změně zákona o drahách vyjádřilo grémium klubu Čtyřkoalice (4K) v Zastupitelstvu Jihomoravského kraje (JMK). Po přijetí zákona v Poslanecké sněmovně 11. prosince 2001 nyní předlohu projednává Senát. Informoval o tom dnes hejtman Stanislav Juránek na tiskové konferenci 4K v Brně.
 

Nový zákon by měl vycházet z dopravních koncepcí krajů. Přijetí právě projednávané předlohy by například neumožnilo rozvoj regionálních železnic, se kterým v souvislosti se zřízením krajského dopravního koordinátora JMK počítá. Rozdělení ČD ve smyslu zmíněného zákona považuje grémium 4K za pouhou kosmetickou úpravu. I při majetkovém rozdělení zůstanou dva navrhované celky natolik "zaklesnuty", že jeden bez druhého ani nemohou fungovat.

Zákon označil Juránek za potřebný, přijat by měl být ale až po schválení koncepcí integrované dopravy v krajích. K dotazu ČIA hejtman uvedl, že o zamítavém stanovisku byli bezprostředně informování zástupci stran 4K v Senátu i ve Sněmovně. O podporu stanoviska jihomoravské 4k byli dnes požádáni hejtmani ostatních krajů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist