https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-zakon-o-odpadech-prinasi-mestu-ceske-budejovice-komplikace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový zákon o odpadech přináší městu České Budějovice komplikace

4.2.2002 18:30 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČIA)
Značné komplikace znamená nový zákon o odpadech pro správce poplatku i pro vlastníky nebo správce jednotlivých domů v Českých Budějovicích. "Zatímco vloni zaplatila poplatek za odpad každá fyzická osoba bydlící ve městě, a to bez ohledu na přihlášení k trvalému pobytu, od letoška zákon ukládá povinnost platit poplatek za komunální odpad každé osobě, která je v příslušné obci přihlášena k trvalému pobytu," uvedl náměstek primátora Zdeněk Čáp.
 

Přihlášení k trvalému pobytu je pouze evidenční záležitostí, která neznamená, že se osoba v daném místě skutečně zdržuje. "Mnoha majitelům či správcům nemovitosti není známo, kdo je v dané nemovitosti k trvalému pobytu přihlášen. Naopak ti, kteří informaci mají, bývají mnohdy překvapeni, protože se jedná o osoby, které na dané adrese nikdy nebydlely," upřesnil Čáp.

Magistrát města se ocitl kvůli novele zákona v nezáviděníhodné situaci. Pokud by totiž na vybírání poplatků přímo od nájemníků nepřistoupil žádný z majitelů a správců, bylo by v krajním případě nutné rozeslat všem trvale hlášeným obyvatelům v jihočeské metropoli dvakrát zhruba 98 tisíc složenek, protože částka je splatná ve dvou termínech. "Předběžným odhadem by se náklady na odeslání pohybovaly okolo 1,5 milionu korun," dodal Čáp.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist