https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novym-reditelem-spravy-jeskyni-cr-je-lubomir-pribyl
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novým ředitelem Správy jeskyní ČR je Lubomír Přibyl

2.4.2019 14:27 | PRAHA (ČTK)
Novým ředitelem Správy jeskyní ČR je od včerejška dosavadní ekonomický náměstek organizace Lubomír Přibyl. Ilustrační snímek.
Novým ředitelem Správy jeskyní ČR je od včerejška dosavadní ekonomický náměstek organizace Lubomír Přibyl. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Zajíček / Ochrana přírody
Novým ředitelem Správy jeskyní ČR je od včerejška dosavadní ekonomický náměstek organizace Lubomír Přibyl. Po 13 letech nahradil Jaroslava Hromase, který požádal o uvolnění. Přibyla včera uvedl do funkce ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Ve společné tiskové zprávě to uvedly správa jeskyní a ministerstvo.
 

Přibyl vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. V roce 1992 nastoupil do Českého ústavu ochrany přírody, který byl později rozdělen na Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) a Správu chráněných krajinných oblastí, jako vedoucí ekonomického oddělení ve Správě jeskyní Moravského krasu. O tři roky později se stal vedoucím Úseku ochrany a provozu jeskyní. Od roku 1999 byl ekonomickým náměstkem AOPK ČR a v této funkci přešel v dubnu 2006 do nově vzniklé Správy jeskyní ČR, což je resortní organizace ministerstva životního prostředí.

"Předpokládám, že s nově jmenovaným ředitelem zůstane zachována kontinuita aktivit Správy jeskyní ČR a nadále bude stavět na úspěšném působení svého předchůdce. Dosavadnímu řediteli Hromasovi, mezinárodně respektovanému odborníkovi a dnes již speleologické legendě, patří můj velký dík i obdiv za dlouholetou práci. U nově jmenovaného Lubomíra Přibyla spoléhám na jeho léty v oboru nasbírané odborné znalosti a manažerské zkušenosti," uvedl Brabec.

Přibyl potvrdil, že chce pokračovat ve směru nastaveném dosavadním ředitelem Hromasem. "Před naší resortní organizací teď stojí několik významných cílů, které bych rád dovedl do zdárného konce. Je to především výstavba Domu přírody Českého krasu u Koněpruských jeskyní, kterým se završí proces úprav turistické infrastruktury ve všech 14 veřejnosti zpřístupněných jeskyních České republiky. Neméně významnou výzvou je i vybudování Návštěvnického střediska Chýnovské jeskyně - naší nejstarší zpřístupněné jeskyně," uvedl. Chce také jeskyně bezchybně prezentovat veřejnosti. Podle něj je ročně navštíví zhruba 750.000 lidí.

Správa jeskyní má zajišťovat ochranu, péči a provoz zpřístupněných jeskyní v ČR a s nimi bezprostředně souvisejících podzemních prostor, uvádí web organizace. Přispívá k rozšiřování odborných činností, co se týče průzkumu, výzkumu, dokumentace a ochrany krasu, jeskyní i dalších podzemních prostor. Sídlo má v Průhonicích.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist