https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novymi-obyvateli-rezervaci-dja-v-prazske-zoo-jsou-stetkouni-africti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novými obyvateli Rezervaci Dja v pražské zoo jsou štětkouni afričtí

10.12.2022 00:08 | PRAHA (ČTK)
Do Zoo Praha dorazila rezavá prasata z nizozemské zoologické zahrady v Emmenu.
Do Zoo Praha dorazila rezavá prasata z nizozemské zoologické zahrady v Emmenu.
Foto | Oliver Le Que / Zoo Praha
Dva samci pralesních prasat štětkounů afrických se stali novými obyvateli pražské zoologické zahrady. Spolu se skupinou kočkodanů Brazzových štětkouni sdílí jednu z hlavních expozic Rezervace Dja, kterou letos v září zahrada otevřela jako nové zázemí především pro gorily. ČTK to oznámila Alena Maděrová z pražské zoo.
 

Štětkouni se do pavilonu nastěhovali v úterý, nejdřív se zdržovali v zázemí. "Dnes se však již osmělili do expozice a vzápětí svými rypáky pečlivě prozkoumali zdejší substrát," uvedl kurátor Jan Mengr.

Štětkoun africký dostal jméno podle protáhlých ušních boltců zakončených štětkou delších chlupů. Podobně jako kočkodan Brazzův bývá častou kořistí pytláků, v některých oblastech ho pronásledují také zemědělci, protože jim poškozuje úrodu. "V neposlední řadě štětkouna ohrožuje také úbytek prostředí v důsledku rozšiřování lidského osídlení ve střední Africe," poznamenala Maděrová.

Rezervace Dja, nejnovější pavilon pražské zoologické zahrady, se veřejnosti otevřel letos 28. září. Žije tam rodinná skupina goril nížinných nebo guerézy pláštíkové. V prostředí tropického deštného pralesa návštěvníci potkají také osináky africké či talapoiny severní. Stylizovanou kamerunskou vesnici doplňují krysy obrovské a kaloni plaví.

Budova v horní části zoo má rozměry přibližně 56 krát 56 metrů, venkovní výběhy pro zvířata zaujímají 3000 metrů čtverečních. Výstavba pavilonu začala na podzim 2019 a stála přes 262 milionu korun. Původní pavilon lidoopů v dolní části zahrady nadále obývají gorilí samec Richard se svými syny Kiburim a Nuruem.

Do nového pavilonu se návštěvníci nejlépe dostanou autobusovými linkami 234, 235 či 236 na stanici Zoo Praha – Sklenářka. Kromě toho v horní části areálu vede k rezervaci lávka od západního okraje Údolí slonů a cesta od Afrického domu. Přímo před pavilonem vznikl další vchod do zoo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist