https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/np-ceske-svycarsko-stanovil-klidova-uzemi-maji-tvorit-17-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NP České Švýcarsko stanovil klidová území, mají tvořit 17 procent

21.5.2019 00:30 | KRÁSNÁ LÍPA (ČTK)
Pro pohyb návštěvníků zde platí nejpřísnější pravidla. Rozloha takto chráněných míst se má mírně zmenšit z 21 na 17 procent, ale budou celistvější. / Ilustrační foto
Pro pohyb návštěvníků zde platí nejpřísnější pravidla. Rozloha takto chráněných míst se má mírně zmenšit z 21 na 17 procent, ale budou celistvější. / Ilustrační foto
Rada Národního parku České Švýcarsko se včera dohodla se správou parku na návrhu nových klidových území. Jsou obdobou dřívějších prvních zón národního parku. Pro pohyb návštěvníků zde platí nejpřísnější pravidla. Rozloha takto chráněných míst se má mírně zmenšit z 21 na 17 procent, ale budou celistvější. Materiál nyní postupuje na ministerstvo životního prostředí. Včera o tom informoval mluvčí parku Tomáš Salov.
 
Návrh nových klidových území v NP České Švýcarsko.
Návrh nových klidových území v NP České Švýcarsko.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | www.npcs.cz

Do klidových území smí návštěvníci vstupovat pouze po značených turistických stezkách, aby nenarušili vývoj citlivých a zranitelných ekosystémů nebo jejich složek. Ministerstvo klidová území vyhlásí opatřením obecné povahy.

Pohyb v národním parku bude omezen na značené turistické cesty na sedmnácti procentech jeho rozlohy. V současné době toto omezení platí na 21 procentech území parku. Celková rozloha klidových území je podle Salova sice nižší, a to zejména kvůli změně metodiky pro jejich vymezování, zároveň však jsou území celistvější, namísto dřívějších sedmi oblastí prvních zón v národním parku budou pouze tři rozsáhlejší klidová území.

Včerejší dohodnutý návrh klidových území rada národního parku přijala 22 hlasy z 28 možných, jeden člen se hlasování zdržel a pět členů se jednání nezúčastnilo.

"Dohoda o vymezení klidových území je důležitým krokem, kterému předcházela řada náročných jednání," uvedl ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist