https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/np-podyji-bude-mit-od-ledna-ctyri-zony-ochrany-misto-tri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NP Podyjí bude mít od ledna čtyři zóny ochrany místo tří

30.12.2019 00:20 | ZNOJMO (ČTK)
Národní park Podyjí bude mít počínaje lednem čtyři zóny ochrany místo dosavadních tří. / Ilustrační foto
Národní park Podyjí bude mít počínaje lednem čtyři zóny ochrany místo dosavadních tří. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martina Kosová / Správa Národního parku Podyjí / nppodyji.env.cz
Národní park Podyjí bude mít počínaje lednem čtyři zóny ochrany místo dosavadních tří. Změna takzvané zonace parku vyplývá z novely zákona o ochraně přírody a krajiny z roku 2017, platí pro všechny čtyři české národní parky. Počínaje lednem se mění zóny i v NP České Švýcarsko. U zbylých dvou národních parků, tedy u NP Šumava a Krkonošského národního parku, ještě nebyly vydány potřebné vyhlášky.
 

Nové vymezení zón podle mluvčího správy parku Davida Grossmanna žádné změny pro návštěvníky Podyjí nepřináší. "Je ale podkladem pro různé způsoby péče o jednotlivé části krajiny národního parku," uvedl Grossmann.

V zóně přírodní a v zóně přírodě blízké, které jsou například v lesích na Vranovsku nebo na svazích říčního údolí, tak bude příroda ponechána především samovolnému vývoji. Krajinu v zóně soustředěné péče, jako například vřesoviště nebo údolní louky, budou správci parku nadále ovlivňovat kosením či cílenou pastvou. V zóně kulturní krajiny jsou zase vymezeny především zastavěné plochy využívané lidmi.

Dosud platily zóny první, druhá a třetí podle stupně ochrany. Nově dohodnutá zonace bude platit nejméně následujících 15 let.

"Jedná se o jasný design péče o chráněné území Národního parku Podyjí, který vychází z nové právní úpravy a přitom respektuje dosavadní směřování péče o ně. Ctí základní principy ochrany národních parků, především podporu přírodních procesů na většině jeho území. Zároveň zajišťuje návaznost na obdobné způsoby ochrany přírody v rakouském Národním parku Thayatal, se kterým územně souvisí," uvedl už dříve ředitel Správy Národního parku Podyjí Tomáš Rothröckl.

Zóna přírodní a přírodě blízká se tak budou v následujících letech rozkládat na zhruba 60 procentech území národního parku, což je podle ředitele nejvyšší podíl ze všech národních parků v České republice.

Vyhláška, která zóny Podyjí upravuje, vyšla ve sbírce zákonů na začátku října. Naplnila se tak procedura schvalování.

Národní park Podyjí je s rozlohou 63 kilometrů čtverečních nejmenší ze čtyř českých národních parků a jediný na Moravě. Vznikl v roce 1991. Spolu s Lednicko-valtickým areálem patří k nejnavštěvovanějším místům Jihomoravského kraje, je oblíbený pro možnosti pěší a cyklistické turistiky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist