https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/np-sumava-odmita-ze-navrh-novych-zon-ohrozi-cenne-mokrady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NP Šumava odmítá, že návrh nových zón ohrozí cenné mokřady

3.6.2019 00:27 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Návrh nových zón projedná rada NP Šumava 7. června. Počítá s rozdělením území na čtyři celky s různým režimem ochrany. / Ilustrační foto
Návrh nových zón projedná rada NP Šumava 7. června. Počítá s rozdělením území na čtyři celky s různým režimem ochrany. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | NP Šumava
Hnutí Duha žádá vedení Národního parku (NP) Šumava a ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), aby v návrhu nových zón NP Šumava zařadili přírodně cenné rašelinné smrčiny nedaleko Horské Kvildy do přírodní zóny, a ochránili je tak. Podle Duhy hrozí, že se tam jinak bude těžit, oznámil v pátek za hnutí Jan Piňos. Mluvčí NP Šumava Jan Dvořák řekl, že tyto mokřady v požadované přírodní zóně zařazené jsou, jen část méně cenného území do ní nespadá.
 

Návrh nových zón projedná rada NP Šumava 7. června. Počítá s rozdělením území na čtyři celky s různým režimem ochrany.

Nové zóny podle Duhy málo chrání podmáčené oblasti u Zhůřských a Horskokvildských slatí, které jsou pod ochranou mezinárodní Ramsarské úmluvy jako světově významný mokřad. Piňos uvedl, že hrozí, že tam majitel lesa, město Kašperské Hory, bude dál intenzivně těžit dřevo.

"Považujeme za nepřípustné, aby Správa NP Šumava a ministerstvo životního prostředí umožnily na části těchto vysoce cenných lokalit v národním parku těžbu dřeva. Mokřadní a podmáčené oblasti tu mají naopak být chráněny jako přírodní zóna se samovolným vývojem přírody," uvedl předseda Českého ramsarského výboru Mojmír Vlašín.

Dvořák řekl, že návrh zón projednalo vedení parku se všemi členy rady a že má předběžný souhlas více než poloviny obcí. Týden před hlasováním 7. června NP Šumava žádné změny provádět nebude, protože by to nebylo férové.

"Nejcennější lokality, rašeliniště, jsou v zóně přírodní, dokonce je tam navrhly samy Kašperské Hory. Jsou tam i lokality, na které je i v této chvíli aplikován lesní hospodářský plán, který určuje, jak se tam má hospodařit. Tento plán zaručuje, že se tam určitě nebude plenit," řekl mluvčí. Podle něj nehrozí, že by se rašelinišť těžba dotkla.

Nový návrh zón rozděluje krajinu do čtyř oblastí. Nejpřísnější režim má platit pro více než 27 procent plochy, což bude zóna přírodní, která se ponechá pouze přírodním procesům. Následuje zóna přírodě blízká, která počítá s minimálním zásahem lidí a zabere podle návrhu 24,6 procenta. Poté je zóna přírodní péče s více než 46 procenty, nejmenší území je vyčleněno pro takzvanou kulturní krajinu. Bude na 1,2 procentech území parku a jsou v ní hlavně obývané a zastavěné oblasti.

Část kritiků, hlavně z obcí a krajů, tvrdí, že navrhované území příliš rozšiřuje bezzásahové plochy. Někteří vědci naopak uvádějí, že zóny by měly zajišťovat minimálně 50 procent rozlohy parku pouze pro přírodní procesy. Jihočeský kraj žádá, aby se schválení zón odložilo do podzimu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist