https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/np-sumava-odmitl-tvrzeni-aktivistu-o-nezakonnem-uziti-pesticidu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Národní park Šumava odmítl tvrzení aktivistů o nezákonném užití pesticidů

10.7.2018 00:40 | ŽELEZNÁ RUDA (ČTK)
Správa Národního parku Šumava se ohradila proti tvrzení Hnutí Duha, podle kterého nezákonně umožnila v Národní přírodní rezervaci (NPR) Černé a Čertovo jezero u Železné Rudy použít pesticidy proti kůrovci. / Ilustrační foto NP Šumava
Správa Národního parku Šumava se ohradila proti tvrzení Hnutí Duha, podle kterého nezákonně umožnila v Národní přírodní rezervaci (NPR) Černé a Čertovo jezero u Železné Rudy použít pesticidy proti kůrovci. / Ilustrační foto NP Šumava
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | NP Šumava
Správa Národního parku Šumava se ohradila proti tvrzení Hnutí Duha, podle kterého nezákonně umožnila v Národní přírodní rezervaci (NPR) Černé a Čertovo jezero u Železné Rudy použít pesticidy proti kůrovci. Ochránci přírody tvrdí, že správa CHKO Šumava povolila Lesům ČR aplikaci chemických postřiků proti kůrovci na polomy po orkánu Herwart nelegálně, protože jejich použití je v národních přírodních rezervacích přísně zakázáno. Mluvčí parku Jan Dvořák včera řekl, že park se striktně držel zákona. Udělil výjimku pro použití chemie kvůli ochraně zbytku lesa, který je klíčovým biotopem pro tetřeva hlušce.
 

Herwart polámal v oblasti 4000 metrů krychlových dřeva, z toho v národní přírodní rezervaci je necelá polovina. Správa povolila použití chemie pouze na ležící kmeny napadené kůrovcem na asi osmihektarovém území. "Aktuálně se jedná o ošetření řádově stovek metrů krychlových polomového dříví v rezervaci," uvedla náměstkyně ředitele šumavského parku a vedoucí CHKO Šumava Silvie Havlátková. Podmínky použití biocidu jsou přísné. Bude navíc v místech, kde se při letošním monitoringu tetřev neukázal. Podle Dvořáka půjde o jednorázovou aplikaci, prostorově omezenou a cílenou k tomu, aby se zabránilo vylétnutí kůrovce při minimálním rušení a minimálním negativním vlivu na přírodní prostředí.

Ekologičtí aktivisté se proti rozhodnutí odvolají. Nemá to ale odkladný účinek, takže Lesy ČR mohou po 15. červenci pesticidy použít. "Hnutí Duha proto zvažuje i jiné právní postupy, které by mohly rozhodnutí správy zvrátit," informovali ekologové. Chemický postřik zabije podle nich kůrovce i veškerý další hmyz, obětí se stávají i druhy, které kůrovce požírají. V místech aplikace těchto látek ve větší míře hynou například mláďata hmyzožravých ptáků, k nimž patří i tetřev, uvádí Hnutí Duha.

Rezervace je podle Havlátkové ojedinělou jádrovou oblastí přirozené populace tetřeva, který potřebuje k životu rozpadající a zmlazující se les i původní starý porost. Ve svahu Jezerní hory, kde tetřevi žijí, ale loni orkán část lesa rozvrátil. "My se tedy snažíme co nejvíce oddálit rozpad těchto posledních zbytků starého lesa v této oblasti výskytu tetřeva proto, abychom co nejdéle zachovali jeho biotop, a tím zajistili jeho další existenci v tomto území," řekla Havlátková.

NPR Černé a Čertovo jezero je na území CHKO, kde se proti kůrovci zasahuje podle lesního zákona, podle lesních hospodářských plánů a při dodržení ochranných podmínek, které nejsou tak přísné jako třeba v národních parcích. V rezervaci se proti kůrovci zasahuje mechanicky. Napadené polomy se zpracují, odkorní a ponechají k zetlení. Na základě výjimky je možné použít i chemii. V tomto území takový režim platí od roku 1996, dodal Dvořák.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist