https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/np-sumava-vypisuje-minitendry-na-prace-v-lese-za-294-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NP Šumava vypisuje minitendry na práce v lese za 294 milionů Kč

26.3.2020 00:18 | VIMPERK (ČTK)
Šumavský národní park vypisuje minitendry na práce v lesích za více než 294 milionů korun. / Ilustrační foto
Šumavský národní park vypisuje minitendry na práce v lesích za více než 294 milionů korun. / Ilustrační foto
Šumavský národní park vypisuje minitendry na práce v lesích za více než 294 milionů korun. Týkají se hlavně likvidace následků únorové vichřice Sabina a následných větrných bouří, které poničily 60.000 krychlových metrů dřeva. Řekl to mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.
 

"Minitendry vyhlašujeme především na zpracování nahodilých těžeb, ponechávání dříví k zetlení a prořezávky," uvedl náměstek ředitele NP Šumava Jan Kozel. Dodal, že rámcovou dohodu pro lesnické činnosti v letech 2020 až 2022 na území šumavského parku a chráněné krajinné oblasti uzavřelo 74 dodavatelů. Jako minitendr se označuje zkrácený proces zadávacího řízení. V některých případech trvá pouze pár dní.

"Při zpracování nahodilých těžeb budeme v letošním roce ve větší míře požadovat odkorňování dříví, a to jak harvestorovou technologií, speciálními odkorňovacími válci, tak adaptérem na motorovou řetězovou pilu," uvedl Dvořák.

Podle prvních odhadů park předpokládá, že letos vytěží 300.000 krychlových metrů dřeva. V přepočtu to znamená 300.000 stromů. Plán ale může v průběhu roku změnit několik faktorů. "Vše závisí na vývoji počasí, ale i dalších přírodních faktorech. Pokud se naše předpoklady naplní, dosáhne napadení kůrovci v šumavském národním parku úrovně let 2010 a 2011, kdy gradovala početnost populace podkorního hmyzu po orkánu Kyrill," uvedl Kozel.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist