https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nss-potvrdil-pokutu-10-mil-pro-reality-hradek-firma-nesouhlasi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NSS potvrdil pokutu 10 mil. pro Reality Hrádek, firma nesouhlasí

16.9.2016 17:24 | ROKYCANY (ČTK)
Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu deset milionů korun, kterou v roce 2013 uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) firmě Reality Hrádek (dříve Železárny Hrádek) za nedovolené nakládání s odpady. Na pozemky v Nové Huti na Rokycansku navezla téměř 50.000 tun odpadu na místo, kde stojí fotovoltaická elektrárna, řekl ČTK mluvčí inspekce Jana Jandová.
 

"ČIŽP zjistila, že s odpady s nadlimitní koncentrací škodlivin bylo nakládáno na místě k tomu neurčeném, což potvrdil i Nejvyšší správní soud. Firma tak neuspěla se svými stížnostmi a měla by sankci zaplatit," uvedla Jandová.

Proti pokutě se firma bránila několik let. "S pokutou od začátku nesouhlasíme, ale nyní už nemáme žádné další právní prostředky, jak se bránit. Musíme tedy rozhodnutí respektovat a pokutu zaplatit, přestože s ní nesouhlasíme," uvedl Miroslav Slaný, mluvčí Z-group Steel Holding, čtvrté největší ocelářské skupiny v Česku, do níž pokutovaná firma patří.

Nejvyšší správní soud nyní zamítl kasační stížnost firmy. Podle Slaného přitom odkázal také na své závěry v předchozím sporu o pokutu 1,5 milionu korun. "Podle soudu je nepodstatné, že s odpady bylo nakládáno v širším areálu skládky a že se na místě již nacházely starší odpady obsahující tyto škodlivé látky," uvedl Slaný. Skládku, tedy odvalovou haldu na odpady, už podle něj firma nepoužívá a všechen nebezpečný odpad včetně strusky ukládá "draze na skládce v Kladně".

Šlo se o více než 46.000 tun odpadu, který v některých ukazatelích překračoval zákonné limity škodlivin, uvedla už dříve ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP Petra Horčicová. Firma použila na terénní úpravy odpad ze stavebních sutí a ze zpracování strusky.

ČIŽP už v minulosti dala firmě pokutu 1,5 milionu korun za nelegální předání odpadu ze zpracování strusky dalším 25 firmám a za to, že neuvedla, o jaký materiál ve skutečnosti jde. "Přes 10.000 tun této odpadní strusky, v níž byly překročeny zákonné limity pro chrom, kadmium, vanad a nikl, pak stavební firmy použily k opravám silnic, lesních cest, zásypům kanalizace a jako příměs do betonových podlah," řekla Horčicová. Také Městský soud v Praze žalobu v loňském roce zamítl.

Porušování odpadového zákona patří už několik let k nejčastějším prohřeškům, které ČIŽP pokutuje. "Z celkových 2941 pokut, které jsme loni uložili, bylo právě 1060 za odpady. Případy, kdy někdo naveze velké množství odpadů na pozemky, které k tomu nejsou určené, považujeme za velmi nebezpečné. Vážně to ohrožuje přírodu a kvalitu podzemních i povrchových vod," dodal ředitel ČIŽP Erik Geuss.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist