https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nss-zamitl-stiznost-deti-zeme-kvuli-vyjimce-pro-dalnici-u-bzence
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejvyšší správní soud zamítl stížnost Dětí Země kvůli výjimce pro dálnici u Bzence

18.5.2017 08:00 | BRNO (ČTK)
Loni zamítl NSS obdobnou stížnost Dětí Země kvůli výjimce pro úsek mezi Moravským Pískem a Bzencem. Dálnice D55, dříve značená jako rychlostní silnice R55, v budoucnu povede z Olomouce přes Přerov, Hulín, Otrokovice, Uherské Hradiště a Hodonín do Břeclavi. / ilustrační foto
Loni zamítl NSS obdobnou stížnost Dětí Země kvůli výjimce pro úsek mezi Moravským Pískem a Bzencem. Dálnice D55, dříve značená jako rychlostní silnice R55, v budoucnu povede z Olomouce přes Přerov, Hulín, Otrokovice, Uherské Hradiště a Hodonín do Břeclavi. / ilustrační foto
Foto | s_falkow / Flickr
Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost Dětí Země ve sporu o výjimku k zásahu do biotopu 25 zvláště chráněných druhů při stavbě dálnice u Bzence na Hodonínsku. Výjimku vydal v roce 2012 jihomoravský krajský úřad. Dětem Země se nepodařilo dosáhnout jejího zrušení u ministerstva životního prostředí a následně ani u Krajského soudu v Brně.
 

Rozhodnutí NSS je vyvěšeno na úřední desce, zatím bez odůvodnění, na jehož zpracování má soud 30 dní. "Čekáme na zdůvodnění rozsudku a jedinou věc, co můžeme na ochranu ptačí oblasti u Bzence ještě udělat, je podat ústavní stížnost, pokud by rozsudkem NSS došlo k porušení ústavních práv, například na spravedlivý proces. Naši hlavní námitku, že chybí ekologické posouzení varianty dálnice mimo ptačí oblast, budeme tak muset uplatit až v žalobě proti územnímu rozhodnutí," řekl ČTK předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Ve sporu šlo konkrétně o výjimku pro tříkilometrový úsek mezi Bzencem a Přívozem. Trasa prochází ptačí oblastí Bzenecká Doubrava-Strážnické Pomoraví. Stavbaři podle webu České dálnice proto počítají s tím, že část sporného úseku povede krytým tubusem.

Podle krajského soudu se úředníci při rozhodování o výjimce náležitě zabývali jednotlivými druhy rostlin a živočichů. Zvážili jejich rozšíření v ČR i jejich životní cykly. Konkrétně šlo třeba o dudka, jestřába, krkavce, ostříže, ale také mravence či ještěrky.

"Nezbývá než zopakovat, že v tomto řízení nebylo úkolem správních orgánů posuzovat, zda by při jiném vedení trasy vznikaly jiné vlivy na chráněné živočichy a zda by byly větší či menší, ani jaké dopady na zájmy ochrany přírody a krajiny budou mít další úseky R55," rozhodl předloni Krajský soud v Brně.

Stavba úseku podle Patrika dosud nemá pravomocnou výjimku o zásahu dálnice do přírodní památky Vojenské cvičiště s výskytem vzácných pískomilných druhů rostlin, kterou taktéž potřebuje. Stavební úřad v Bzenci proto územní řízení přerušil do 30. června 2018, uvedl Patrik.

Loni zamítl NSS obdobnou stížnost Dětí Země kvůli výjimce pro úsek mezi Moravským Pískem a Bzencem. Dálnice D55, dříve značená jako rychlostní silnice R55, v budoucnu povede z Olomouce přes Přerov, Hulín, Otrokovice, Uherské Hradiště a Hodonín do Břeclavi. Její celková délka bude 101 kilometrů, v současnosti jsou zprovozněny tři dílčí úseky. Přípravy komplikují spory o trasu. Problém představovalo také zrušení jihomoravských zásad územního rozvoje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Tomandl
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist