https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nymbursky-azos-se-odvolal-proti-narizeni-zastaveni-provozu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nymburský Azos se odvolal proti nařízení zastavení provozu

29.4.2016 14:05 (ČTK)
Nymburská firma AZOS CZ se odvolala proti rozhodnutí středočeského krajského úřadu o zastavení provozu. Kraj jí nařídil zastavit provoz kataforézní a zinkovací linky a udělil pokutu 300 000 Kč, když neuvedla výduch, odkud podle měření uniká zápach. ČTK to řekl mluvčí společnosti Karel Samec. Podnik tedy stále vyrábí.
 

"Společnost AZOS se proti rozhodnutí krajského úřadu, které považuje za nezákonné, odvolala. Stejně tak se odvolala proti udělené pokutě," uvedl Samec. Rozhodnutí krajského úřadu bylo nepravomocné a bylo možno se proti němu do 15 dnů odvolat. O případném odvolání nyní bude rozhodovat ministerstvo pro místní rozvoj, v případě pokuty pak ministerstvo životního prostředí. Oba úřady mají nyní podle zákona až 60 dnů na to, aby o situaci definitivně rozhodly.

"Podle mého mínění hrají o čas. My se soustředíme na soudní jednání, které se koná 10. května a které může také skončit rozhodnutím o zastavení výroby," řekl starosta Nymburka Tomáš Mach.

Společnost, která v Nymburku provádí povrchové úpravy kovových dílů hlavně pro automobilový průmysl, vede s městem dlouhodobý spor kvůli zápachu. Řízení doposud vedl stavební úřad v Nymburku. Vzhledem k podjatosti stavebního úřadu a možnému negativnímu vlivu na životní prostředí řízení převzal 15. dubna Krajský úřad Středočeského kraje.

Kraj si již dříve objednal u Státního zdravotního ústavu měření emisních látek vycházejících z nymburské firmy, na jehož základě bylo zjištěno, že existuje výduch, který je velmi pravděpodobně původcem zápachu. V Nymburku kvůli němu demonstrovali obyvatelé města, při kontrolních měřeních ale nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty.

"Neplatí, že čím vyšší hodnoty emisních látek, tím vyšší zápach. Aby k podobným případům již nedocházelo, rád bych inicioval změnu zákona o ovzduší u specifických emisních limitů, aby tyto typy výrob, které mohou obtěžovat zápachem, byly emisními limity zajištěny," řekl již dříve hejtman kraje Miloš Petera.

Uvažovalo se i o přemístění závodu jinam, kde by provoz neškodil, podle hejtmana by mohlo jít o některý z brownfieldů, třeba část bývalých oceláren Poldi v Kladně, případně chystanou průmyslovou zónu v Milovicích.


reklama

 
Ondřej Bukáček
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist