https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-americane-chteji-postavit-uhelnou-elektrarnu-bez-emisi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NYT: Američané chtějí postavit uhelnou elektrárnu bez emisí

9.12.2005 10:09 | PRAHA/MONTREAL (EcoMonitor)
Americká vláda v úterý oznámila, že s koalicí výrobců energie podepsala dohodu o vybudování prototypu uhelné elektrárny, která nebude vypouštět žádné emise, napsal deník New York Times.
 

O projektu elektrárny bez emisí nazvaném FutureGen se uvažuje již od roku 2003. Podle amerického ministerstva energetiky však bylo nutné nejprve podepsat dohodu se společnostmi, které projekt podpoří 250 miliony dolarů. Celková odhadovaná suma je miliarda dolarů. Ochránci životního prostředí ale prohlášení kritizují. Tvrdí, že jeho účelem bylo odvrátit pozornost od toho, jak americká delegace blokuje diskuzi o nových mezinárodních závazcích na snížení emisí oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů, píší New York Times.

Rozhovory v Montrealu jsou součástí mezinárodního boje proti emisím skleníkových plynů, který začal v roce 1988 na torontské konferenci o klimatických změnách. Vědci se shodli na tom, že globální oteplování souvisí s rostoucí koncentrací skleníkových plynů v atmosféře. V roce 1992 proto vznikla Rámcová úmluva OSN o změně klimatu, tato dohoda však neobsahovala žádný závazný limit na emise. Kjótský protokol, který vstoupil v platnost tento rok, je dodatkem k původní dohodě a obsahuje již závazné cíle. Neúčastní se jej však všechny státy.

Protokol ratifikovalo 150 zemí, ale závazné podmínky se týkají pouze třicítky industrializovaných států. Největší producent oxidu uhličitého na světě, Spojené státy, protokol nepodepsal. I rychle rostoucí obří země rozvojového světa, Čína a Indie, nadále nehodlají akceptovat omezení týkající se emisí, napsaly New York Times.

Podle článku Andrewa C. Revkina v deníku New York Times ze dne 7. 12. 2005


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist