https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-americane-chteji-svitit-levne-a-ekologicky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NYT: Američané chtějí svítit levně a ekologicky

12.12.2003 13:49 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Američtí odborníci z oboru energetiky předpokládají, že rok 2004 bude už tradičně nápadný tím, kolik energie Američané spotřebují. Ovšem pokud budou ceny stoupat tak, jak se dá předpokládat, zákazníci budou muset zaplatit mnohem více než jsou zvyklí. Obchodníci doufají, že se spotřebitelé zachovají racionálně a využijí nejširších možností, jak snížit energetickou náročnost svých domácností.
 

"Očekáváme velký zájem o podobné výrobky pro letošní zimní období," řekl Craig Mener z představenstva společnosti Home Depot, která nabízí spotřebiče s nízkou spotřebou. Hlavní oblastí zájmu jsou úsporná svítidla nejrůznějších typů, jenže pouze ve státech, kde jsou ekologické výrobky bohatě dotovány již deset let, což umožňuje prodávat nové technologie levněji.

Ministerstvo energetiky odhaduje, že kdyby se v každé domácnosti ve Státech vyměnilo pouze pět nejpoužívanějších svítidel za úsporné zářivky, stát by ušetřil 800 miliard kilowathodin, což odpovídá výkonu 21 elektráren. Cena zářivek je obvykle 8 až 10 krát vyšší než obyčejných žárovek, ale celkové náklady jsou nakonec nižší díky delší životnosti a úsporám elektrické energie. Ministerstvo odhaduje, že ovzduší by tak bylo ušetřeno pětiset milionů tun zplodin skleníkových plynů, které způsobují klimatické změny.

Zářivky starší generace byly příliš velké a nedaly se použít v mnoha lampách či lustrech. Nové výrobky však nejsou větší než normální žárovky a kvalita výroby také výrazně stoupla. Asi neexistuje národ typičtější rychlou změnou životního stylu, než jsou právě Američané, zvláště když jim tato změna může přinést finanční výhody. Kdyby všechny domácnosti přešly na spořivé osvětlení, prodalo by se zhruba 500 milionů zářivek a došlo by k naplnění plánu ministerstva energetiky.

"Jenže i když jsou energeticky úsporné výrobky nejrychleji se rozvíjejícím segmentem trhu, roční výroba ekologicky šetrných svítidel nepřesahuje 55 milionů kusů," říká Steve Goldmachera tiskového mluvčí Philips Lighting USA. Energetici říkají, že oblast úsporných žárovek je jen jedna z mnoha, kde inženýři a výrobci vyvinuli nové k přírodě šetrnější výrobky dříve, něž se staly široce žádané.

Podle článku Barnaby J. Federa The New York Times 06. 12. 2003. Pro prohlížení nutná bezplatná registrace.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist