https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-antarktida-kvuli-oteplovani-pribyva-na-vaze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NYT: Antarktida kvůli oteplování přibývá na váze

24.5.2005 08:05 | PRAHA/NEW YORK (EcoMonitor)
Západní polovina Antarktidy podle nové vědecké studie přibývá na váze, za rok ztěžkne o více než 45 miliard tun. Data ze satelitů ukazují, že jak přibývá sněhu a ledu, povrch východní Antarktidy se pomalu zvedá. Ročně se vychýlí o 1,8 cm, napsal deník New York Times.
 

Ledovec v Antarktidě.
Foto: Michael Van Woert, NOAA NESDIS, ORA/NOAA Photo Library
Přírůstek sněhu ve východní Antarktidě částečně vyrovnává stoupání hladiny oceánů způsobené táním sněhu a ledu v ostatních částech světa. Zjištění odpovídá předpokladům, že vzrůstající teploty zvýší vlhkost vzduchu a v Antarktidě bude více sněžit. "Tento stav již dlouho předpovídaly klimatické modely," řekl Curt H. Davis, profesor elektroinženýrství a informatiky na univerzitě v Missouri a vedoucí studie, která byla publikována minulý týden na webových stránkách časopisu Science.

Akumulace sněhu na ploše o rozloze 2,75 milionů kilometrů čtverečných ve východní Antarktidě znamená přírůstek 45 miliard tun vody ročně, což odpovídá snížení hladiny světového oceánu o 0,12 milimetru. "Toto je jediný velký pevninský ledovec, jenž se nezmenšuje, ale naopak zvětšuje," řekl profesor Davis.

Data získaná dvěma evropskými satelity pokrývají období mezi roky 1992 a 2003. Satelity však nepřecházely přesně přes jižní pól, a tak se nepodařilo zajistit žádné informace o oblasti v jeho bezprostřední blízkosti. Lze však předpokládat, že sníh zde padal stejně jako ve zbytku Antarktidy, a jeho celkový přírůstek tak odpovídá poklesu hladiny světového oceánu o 0,18 milimetrů.

Tyto údaje ale zároveň prohlubují jednu záhadu. Satelitní měření prokázala, že se hladina světového oceánu v posledních letech zvyšuje ročně asi o tři milimetry. Vědci však nemohou vyřešit, odkud se všechna voda bere. Kvůli teplotní objemové roztažnosti vody se stoupajícími teplotami se mohla hladina oceánů zvýšit o jeden milimetr. Tání ledovců v Grónsku, Arktidě a jinde mohlo způsobit zvýšení o další milimetr.

"Nejméně jeden milimetr nám však do počtu chybí," říká Robert Thomas, glaciolog a spolupracovník NASA. Podle New York Times dále sdělil, že k dosud nezpozorovanému tání může docházet na okrajích Antarktidy, kde satelity zatím nezvládají přesně zmapovat příkrý pobřežní reliéf terénu.

Podle článku Kennetha Changa na serveru New York Times ze dne 20. 5. 2005


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist