https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-australane-se-boji-klimatickych-zmen-vice-nez-terorismu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NYT: Australané se bojí klimatických změn více než terorismu

11.10.2007 08:06 | PRAHA/SYDNEY (Ecomonitor)
Se začátkem sezóny lesních požárů v Austrálii se zvyšuje i zájem obyvatel o problémy a dopady změn klimatu na jejich zemi. Telefonní průzkum mínění ukázal, že klimatické změny považuje 40 % Australanů za větší hrozbu pro národní bezpečnost než islámský fundamentalismus, píše deník New York Times.
 

hořící buš
Hořící buš v západní Umině, Austrálie. Tato fotografie je zveřejněna pod licencí GNU Free Documentation License (Svobodná licence GNU pro dokumenty). Využívá materiál z článku "bush fire".
Foto: Daniel Bryant/wikipedia.orgwikipedia.org

Průzkum provedený United States Studies Center byl zveřejněn den poté, co vládní vědecké centrum přišlo se zprávou, že růst teplot a nedostatek dešťových srážek nevyhnutelně Austrálii zasáhne. Zpráva také hovoří o tom, že je potřeba se zaměřit na zmírnění dopadů klimatických změn více, než činí dnešní politická praxe. Hlavní snahou australské vlády je snížení produkce emisí skleníkových plynů, píše deník New York Times.

Extrémní jevy v počasí, včetně sucha, které v některých oblastech Austrálie přetrvává již šestý rok, obrátily pozornost veřejnosti k problémům změn klimatu. Očekává se, že se klimatické změny stanou hlavním tématem nadcházejících parlamentních voleb.

Minulý týden vydala vládou financovaná Vědecká organizace Commonwealthu pro výzkum a průmysl (CSIRO) zprávu, podle které se do roku 2030 zvýší teplota o 1 stupeň Celsia. Podle zprávy bude také přibývat dnů, kdy teplota převýší 35 °C, a nad oblastí jižní Austrálie se bude snižovat počet přeháněk. „Klimatická změna je realita, která velmi ovlivní životy lidí, a je velmi pravděpodobné, že změny ve světovém klimatu budou v následujících stoletích větší, než jaké v současnosti pozorujeme,“ říká zpráva.

K zájmu o klimatické změny přivedly Australany současné problémy s lesními požáry. Ačkoli jaro začalo v Austrálii teprve před měsícem, vzniklo v této době již padesát samostatných požárů, které zničily přes 30 000 hektarů buše a lesů. „Je velmi zajímavé, jak se mění chápání změn klimatu, z problému v oblasti životního prostředí je problém bezpečnosti,“ řekl New York Times Alan Dupont, který vedl telefonický průzkum veřejného mínění.

Zveřejněnou zprávu okomentoval i šéf australské policie Mick Keelty, který zmínil budoucí problémy, jako je nedostatek pitné vody, snížení úrody a častější záplavy. „Změny klimatu se stávají bezpečnostním problémem jednadvacátého století,“ prohlásil Keelty. Podle premiéra Johna Howarda je ale terorismus bezprostřednějším nebezpečím než klimatické změny.

Podle článku Tima Johnstona v New York Times ze dne 04. 10. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist