https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-brazilie-opousti-zakaz-pestovani-geneticky-modifikovanych-plodin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NYT: Brazílie opouští zákaz pěstování geneticky modifikovaných plodin

26.9.2003 14:03 | PRAHA/ORTO ALEGRE (EcoMonitor)
Víceprezident José Alencar, zastupující prezidenta Luize Inácio Lula da Silva, který je na návštěvě Spojených států, Kuby a Mexika, prohlásil, že podepíše nařízení, kterým ukončí platnost zákazu pěstování GM rostlin, navzdory odporu ochránců životního prostředí a jejich podpůrců ve vládě.
 

Nová úprava prodlouží platnost dočasné legalizace prodeje GM sóji z letošní sklizně, i když oficiálně se hovoří o přípravě legistaltivní úpravy, která by se ještě letos měla předložit Kongresu. Rozhodnutí přichází právě v době před říjnovým obdobím setby.

Do minulého roku byla Brazílie jedním z posledních velkých vývozců zemědělských plodin a potravin, která nedovolovala používat geneticky upravené rostliny, navzdory narůstajícímu počtu farmářů, zvláště ze severních zemědělských států Rio Grande du Sul a Paraná, kteří obcházeli v předchozích letech zákaz pěstováním upravených rostlin pašovaných ze sousední Argentiny. "Nová právní úprava v podstatě jen legalizuje to, co už se delší dobu děje, ale i tak je to velmi důležité," říká Amaryllis Romanová, analytička zemědělského obchodu a konzultantka ze Sao Paula. Odborníci odhadují, že 30 % brazilské sóji je vypěstováno z nelegálně dovezených GM semen. V Rio Grande du Sul, které sousedí s Argentinou a kde se sklidí nejvíce transgení sóji, dosahuje číslo nelegálně dovezených GM semen až 70 %.

Brazílie vyprodukuje více než čtvrtinu světové úrody sojových bobů a velice rychle snižuje náskok největšího pěstitele, Spojených států. Podle Brazilské asociace pěstitelů olejnin dosahuje export objemu 8 miliard dolarů za tento rok, což je o 34 % více než v roce 2002. Letošní sklizeň bude představovat 52 milionů tun, téměř o 60 % více něž před pěti lety a jenom o 20 milionů tun méně než je předpokládaný objem úrody v USA. "Dříve nebo později Brazílie předstihne Spojené státy, ať s geneticky upravenou sójou nebo bez ní," říká analytička Romanová.

Zatímco brazilský ministr zemědělství Roberto Rodrigues spolu s prezidentovým ekonomickým týmem připravují konec zákazu, proti je ministr životního prostředí Marina Silva i právníci nevládních organizací. Názor změnil také Nejvyšší soud, který v minulých měsících podporoval zákaz GM plodin. "Technici říkají, že zde není žádné nebezpečí, ochránci životního prostředí říkají že ano," komentuje situaci víceprezident Alencar.

Odvolání zákazu používání GM plodin je velmi příznivou zprávou pro firmu Monsanto, která poslední týden inzerovala v místních novinách upozornění pěstitelům sóji za povinnost zaplatit v budoucnu autorská práva za používání její Roundup Redy Soybeans. Stejně spokojení se zdají i malí zemědělci. "Když jsme spočítali všechny náklady, vyšlo nám, že pěstováním přírodní sójy tratíme 28 % zisku," říká Amauri Miotto z Federace rodinných farem Rio Grande. "Ztráta činí něco kolem 1500 dolarů, to je moc peněz pro farmáře jako jsem já."

Podle článku Tomyho SmitheThe New York Times 24. 09. 2003. Pro prohlížení nutná bezplatná registrace.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist