https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-krize-snizila-emise-sklenikovych-plynu-nejrychleji-za-pul-stoleti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NYT: Krize snížila emise skleníkových plynů nejrychleji za půl století

8.10.2009 11:22 | PRAHA/NEW YORK (Ecomonitor)
Na současné finanční krizi se dá najít jen málo pozitivního, něco ale přece. Kvůli nižší výrobě, klesají emise skleníkových plynů. Mezinárodní energetická agentura (IEA) představila svůj výhled, podle kterého se sníží emise do roku 2020 o 5 %. Podle IEA to ale není důvod k tomu, aby v Kodani nevznikla silná mezinárodní dohoda o omezení klimatických změn, píše deník New York Times.
 

Větrné elektrárny v Jindřichovicích pod Smrkem
Podle IEA je Čína na dobré cestě při snižování emisí, zejména díky investicím do větrných elektráren a jaderných reaktorů
Foto: Martin Mach/Ekolist.cz

Dalším důvodem k optimismu je podle zprávy "Jak může energetický sektor přispět k jednání v Kodani" (v pdf. ke stažení zde), kterou zveřejnila IEA včera, postup Číny. Ta prý bude schopná snížit svoje emise rychleji než se předpokládalo a to díky rostoucím investicím do větrné a jaderné energie, stejně jako zvyšováním energetické účinnosti. Nicméně, aby se svět vyhnul nejhorším předpokládaným dopadům změny klimatu, měly by pokračovat masivní investice do zelených technologií a mělo by dojít k většímu, smysluplnému snižování emisí, cituje zprávu IEA New York Times.

„Současnost nám dává reálnou šanci posunout se blíže k budoucnosti čistých energií. Ale jen za předpokladu, že rychle vzniknou správné politické nástroje,“ řekl New York Times Nobuo Tanaka, výkonný ředitel IEA.

V důsledku ekonomického poklesu by se měly snížit světové emise oxidu uhličitého jen letos o 3 %. To je podle IEA nejstrmější snížení emisí za posledních 45 let. V posledních deseti letech naopak emise rostly – průměrně o 3 % ročně.

Aby teplota na zeměkouli nevzrostla o více než 2 ˚C, měly by emise skleníkových plynů do roku 2030 klesnout o 23 %. Náklady na potřebné změny by měly přijít mezi lety 2010 – 2030 na 10 bilionů dolarů. Velká část investic by se ale měla vrátit díky vyšší energetické účinnosti, tvrdí IEA. Nicméně každý rok, o který se investice opozdí, navýší celkový účet o dalších 500 miliard dolarů.

Podle zprávy IEA se velmi dobře se snižováním emisí vyrovnává Čína, která se stala v roce 2007 největším producentem emisí na světě. Čína ale staví množství jaderných elektráren a investuje do obnovitelných zdrojů energie, zavedla přísné standardy pro energetickou účinnost v nových budovách a snaží se čistě výrobní ekonomiku převést na ekonomiku služeb, říká zpráva IEA. Když bude Čína schopná dosáhnou předpokládaných úspor stane se „čelní zemí v boji proti změnám klimatu,“ řekl New York Times Fatih Birol, hlavní ekonomický odborník IEA. Dlouhodobé zlepšení situace v Číně by molo vytvořit tlak na USA, které dosud nemají politiku snižování emisí.

Podle IEA jsou nejdůležitější zásadní změny ve spotřebě energií. Například v dopravě mají dosud naprostou převahu fosilní paliva. V roce 2030 by se mělo prodávat 60 % automobilů na hybridní pohon nebo elektromobilů.

Podle článku Jad Mouawada „Climate Agency Sees China’s Efforts Paying Dividends“ vydaného na serveru New York Times 06. 10. 2009.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist