https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-lide-v-boulderu-budou-platit-uhlikovou-dan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NYT: Lidé v Boulderu budou platit uhlíkovou daň

24.11.2006 01:27 | PRAHA/BOULDER (EcoMonitor)
Voliči v americkém Boulderu odhlasovali, že zavedou první „uhlíkovou daň“ v USA, aby snížili emise skleníkových plynů. Daň, která začne platit 1. dubna, bude závislá na počtu propálených kilowatthodin energie, píše New York Times.
 

Boluder, Colorado.
Pohled na univerzitní areál v Boluderu, Colorado. Tato fotografie je zveřejněna pod licencí GNU Free Documentation License (Svobodná licence GNU pro dokumenty). Využívá materiál z článku Wikipedie "Boulder"
Foto: /wikipedia.org

Podle místní státní správy zvýší nová daň účet za elektřinu nebo za plyn jednotlivcům asi o 16 dolarů ročně, obchodníci si připlatí zhruba 46 dolarů. Město odhaduje, že příjem z nové daně bude 6,7 milionu dolarů v roce 2012 a emise oxidu uhličitého by měly klesnout o 350 000 tun. Daň je součástí „akčního klimatického plánu“ a měla by pomoci „zvýšit energetickou účinnost domů a kanceláří, zvýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů a snížit počet kilometrů, které najezdí automobily,“ řekl NYT představitel města pro oblast životního prostředí Jonathan Koehn. Cílem městské rady je snížit emise oxidu uhličitého o 7 % oproti úrovni z roku 1990, což znamená snížit emise o celých 24 % oproti dnešnímu stavu.

„Akční klimatický plán slouží jako mapa, která by nás měla dovést k cíli, tím je snížení objemu emisí,“ říká Koehn. Ekologická daň je výsledkem úsilí výboru místních obyvatel a členů městské rady a obchodní komory, kteří se rozhodli, že město Boulder v Coloradu by mělo splnit požadavky Kjótské dohody. Tu podepsalo 35 vyspělých zemí, ale hlavní znečišťovatelé, USA a Čína, ji nepodepsaly.

Obyvatelé, kteří využívají alternativní zdroje energie, dostanou na ekologickou daň slevu. Ta závisí na množství spotřebovávané zelené energie, potvrdila koordinátorka pro trvale udržitelný rozvoj města Boulderu Sarah Van Pelt. Celkem 5 600 obyvatel a také 210 firem využívá větrnou energii.

Program podobný uhlíkové dani v Boulderu běží od roku 2001 i v Oregonu, kde spotřebitelé platí zvláštní tříprocentní příplatek za elektrickou energii. Deset milionů dolarů, které se na dani vyberou, rozděluje nevládní organizace Energy Trust of Oregon mezi domácnosti a firmy využívající alternativní zdroje energie - větrné turbíny, biomasu nebo solární panely. Peníze je možné získat i za zvyšování energetické efektivnosti.

Podle článku Katie Kelleyové v New York Times 18. 1. 2006. Pro prohlížení nutná bezplatná registrace.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist