https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-rybolov-potrebuje-stale-vic-ropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NYT: Rybolov potřebuje stále víc ropy

28.12.2005 11:50 | PRAHA/NEW YORK (EcoMonitor)
Podle vědeckých odhadů spotřebovali v roce 2000 rybáři na celém světě asi 13 miliard galonů paliva, aby nalovili 80 milionů tun ryb. A ačkoli se u jednotlivých druhů ryb velmi liší, kolik paliva je potřeba na jejich ulovení, situace se zhoršuje s tím, jak se množství ryb v oceánech zmenšuje, napsal americký deník New York Times.
 

"Je to jediné významné průmyslové odvětví na světě, jemuž se čím dál více snižuje energetická účinnost," řekl Daniel Pauly, ředitel Centra pro rybolov při University of British Columbia a jeden z autorů vědecké zprávy. Tato nová zpráva "se přidává na seznam obav ze škodlivých praktik rybolovu," doplnila Ellen K. Pikitchová, ředitelka Pew Institute for Ocean Science.

Podle Petera H. Tyedmerse, ekologa z Dalhousie University v Novém Skotsku, však studie také dokazuje, jak je rybolov v případě růstu cen paliva zranitelným odvětvím. Experti předpověděli, že až 30 procent evropských rybářských flotil zůstane kvůli vysokým cenám paliva tuto zimu v přístavech, řekl Tyedmers deníku New York Times a dodal, že závislost rybářů na cenách paliva je alarmující, protože podíl ryb v jídelníčku lidí na celém světě roste.

Ve zprávě se píše, že na vrub rybolovu jde asi 1,2 procent celosvětové spotřeby ropy a na ulovení jedné ryby je potřeba 12,5krát více energie, než kolik jí ryba dodá tomu, kdo ji sní. Výkrm hovězího dobytka a chov ryb v sádkách by mohl být dokonce méně energeticky náročný než rybolov, řekl Daniel Pauly. Pokud by byl rybolov omezen, rybí populace by se mohly obnovit, a menší množství lodí by tak pravděpodobně přiváželo stejné množství ryb jako v současné době. "Bylo by možné nalovit stejné množství a spotřebovat přitom třetinu energie," prohlásil Pauly.

Ekolog Tyedmers podle New York Times řekl, že podle vědeckých výzkumů potřebovaly před 60 až 70 lety rybářské flotily z Nového Skotska pouhou čtvrtinu z množství paliva, které potřebují dnes. Vědci to zjistili na základě dat z mnoha publikovaných i nepublikovaných zdrojů o rybářských lodích a jejich typické výbavě, spotřebě paliva, velikosti a složení úlovku. Podařilo se shromáždit data z 20 zemí, které mají na celosvětovém rybolovu osmdesátiprocentní podíl.

Vědci také oznámili, že k lovu ryb obvykle užívaných na rybí tuk (např. sleďů) se spotřebuje méně paliva na tunu úlovku než k lovu ryb vysoce ceněných (např. tuňáků a mečounů). Lodě pátrající po těchto druzích vezou často tolik paliva, že podle Tyedmerse "opouštějí přístav ponořené více, než když se vracejí plně naložené rybami", napsal deník New York Times.

Podle článku Cornelie Deanové v deníku New York Times ze dne 20. 12. 2005


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist