https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-spanelskym-piskem-prosakuje-ropa-z-tankeru-prestige
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NYT: Španělským pískem prosakuje ropa z tankeru Prestige

12.9.2003 10:00 | PRAHA/MADRID (EcoMonitor)
Místo oblíbeného hledání lastur si toto léto dávali návštěvníci severního pobřeží Španělska pozor na malé skvrny ropy skryté v písku. Špinavé stopy na pobřeží zůstávají dlouhou dobu po havárii tankeru Prestige.
 

Jednokomorový tanker se potopil v listopadu loňského roku 200 kilometrů od skalnatého pobřeží Galicie. Náklad ropy znečistil území nejbohatší na mořské měkkýše z celého Španělska, tisíce jich zahynuly a více něž 560 kilometrů skalnatých pláží a zátok se pokrylo páchnoucím bahnem. Do moře se vylilo 63 000 tun lepkavého paliva. Jak potvrdil zástupce premiéra Mariano Rajoy, množství přesáhlo téměř o 60 % prvotní předpoklady. Rozsáhlé čistící práce byly okamžitě zahájeny a rozšiřování ropné skvrny se zastavilo, prohlásila oficiální místa. Přesto se černý proud dále rozléval až znečistil písek od A Coruny ve Španělsku až po francouzské hranice.

"Musíte se pořádně dívat kam šlapete, nebo budete mít černé skvrny po celých nohou," říká Esher Estebanová, která náhodou stoupla na galletu nebo koláček, jak Španělé říkají kusům asfaltu od nějž čistí pláž nedaleko Santanderu. Ropné skvrny pocházejí z kapes usazené tekutiny, na které mořské proudy tlačí do Biskajského zálivu, kde se dostanou na hladinu a mohou zasáhnout pláže. Celkově může být těchto lepkavých "granulí" až 3 000 tun odhaduje Michael Girin, ředitel Cedre, francouzského výzkumného centra, které se specializuje na ropné havárie.

Čistící čety 4 000 pracovníků, mnoho z nich jsou rybáři, kteří kvůli havárii přišli o práci, se snaží uklidit každé ráno pláže dříve než se na ně nahrnou turisté. Jenže návštěvníci se stále chytají do pastí olejových skvrn, a tak pobřežní hlídky i místní správa, po vzoru města San Sebastian, rozdávají klubka bavlny a slunečnicový olej, kterým se turisté zbavují nepříjemného asfaltu.

Ale nebezpečí špinavých nohu je skutečně triviální ve srovnání s poškozením, které nastalo ve chvíli kdy se Prestige potopil. Zpráva soukromé organizace z Galicie Pedro Barrié de la Maza Foundation srovnává havárii s podobnou, kdy ztroskotal Exxon Valdez u břehů Aljašky. Studie vypracovaná 40 španělskými vědci a ekonomy odhaduje, že ropa vylitá z tankeru Prestige usmrtila více než 250 000 mořských ptáků a připravila o práci 3000 rybářů. Předpokládaný účet za vyčištění oblasti zřejmě dosáhne 2 miliardy dolarů. Ačkoliv zákaz rybolovu v okruhu 560 kilometrů byl odvolán 2.června, biologové předpokládají, že život v této oblasti moře bude trpět následky ještě minimálně deset let, jako toxicky znečištěný plankton, jikry a ostatní malé organismy na konci potravinového řetězce.

Podle článku Dalea Fuchse The New York Times 30. 08. 2003. Pro prohlížení nutná bezplatná registrace.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist