https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-texas-se-stava-zemi-vetrnych-elektraren
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NYT: Texas se stává zemí větrných elektráren

26.2.2008 09:34 | PRAHA/NEW YORK (Ecomonitor)
Hlavní symbol Texasu - ropné věže - nahrazují v posledních letech listy větrných turbín. Stát osamělé hvězdy se stává nejrychleji rostoucím trhem pro elektřinu z větru a zdá se, že jsou všichni spokojeni. Nad místními farmami se tyčí stožáry dvakrát větší než socha Svobody s vrtulemi o rozpětí jako jumbo, ale pro majitele pozemků je důležitějších 500 dolarů, jež dostávají za roční pronájem každého z nich, píše deník The New York Times.
 

Vagóny uhlí
Vlak s uhlím v Ashtabula, Ohio. Fosilní paliva jsou z části nahrazována větrnou energií, její využití má však také svá úskalí. Tato fotografie je zveřejněna pod licencí GNU Free Documentation License (Svobodná licence GNU pro dokumenty). Využívá materiál z článku Wikipedie "Coal"
Foto: /Wikipedia

Větrná energie zažila v posledních třech letech v Texasu neuvěřitelný růst a dnes dodává do sítě přibližně tři procenta elektrické energie, což stačí pro jeden milión domácností. Texasané zkrátka svá ropná pole postupně mění na větrné farmy, a to včetně ropných magnátů jako Boone Pickens. "Mám z větrné energie stejně dobrý pocit, jaký jsem měl, když jsem našel svoje nejlepší ropné pole," řekl deníku New York Times Pickens. Magnát plánuje investovat deset miliard dolarů do vlastní větrné farmy, která by měla být největší na světě. Ta by sama o sobě dokázala zásobovat elektřinou menší město.

Výroba elektrické energie z větru zaznamenala v posledních letech v USA obrovský růst, když se do popředí zájmu dostaly skleníkové plyny vznikající spalováním v uhelných elektrárnách. Od té doby zažívá větrná energetika skutečný boom, za poslední rok se instalovaná kapacita v USA zvýšila o 45 % a podobný růst se očekává i letos. Loni se v Texasu točily větrné turbíny s celkovou kapacitou 4 356 megawattů, letos by mělo přibýt dalších 7 000 megawattů. Texas také vede pomyslný žebříček amerických turbínových států, druhá je Kalifornie s kapacitou 2 439 megawattů, třetí Minnesota a Iowa s 1 300 megawatty. Iowa, Minnesota, Colorado a Oregon, tedy státy s menším počtem obyvatel než má Texas, již dnes pokrývají 5-8 % spotřeby elektřiny z větrné energie.

Podle odborníků se větrné turbíny stanou důležitým zdrojem elektrické energie pro celou federaci. Už dnes vyrábějí zhruba jedno procento elektřiny, což představuje spotřebu zhruba 4,5 milionu domácností. Podle větrných optimistů by USA mohly vyrábět až 20 % elektřiny pomocí větrníků, realistický odhad podle energetiků je zhruba 5-7 %. USA také loni předehnaly Španělsko, které bylo dosud druhou velmocí větrné energie hned za Německem, když loni investovaly do výstavby turbín devět miliard dolarů. Podle konzultační společnosti Emerging Energy Research dosáhnou investice v letech 2007-2015 celkové výše 65 miliard dolarů.

I když má větrná energie našlápnuto k velkému růstu, pro využití větru budou vždy přetrvávat určitá omezení. Zatím jsou turbíny dražším zdrojem elektřiny než klasické elektrárny na fosilní paliva, vítr je nestálým a nepředvídatelným zdrojem, v horkých dnech, kdy je elektřiny potřeba nejvíce, obvykle navíc nefouká. Dochází k instalování stále větších a větších turbín a kromě toho, že působí neesteticky v krajině, mohou jejich listy zranit ptáky nebo netopýry, píše deník New York Times. V některých oblastech USA je jejich stavba omezena, například na pobřeží Mysu tresky. Také v Texasu se nesmějí stavět tam, kde by hyzdily krajinu, nebo například v mokřadech. Někteří obyvatelé Texasu ale změnu ve výhledu vítají. "Po sto let byl Texas vnímán jako země ropných věží a větrné elektrárny vypadají přece jen o něco lépe," řekl New York Times půdní komisař Jerry Patterson, který má mimo jiné na starosti pronájem státní půdy pro výstavbu větrných farem.

Texas se stal zemí zaslíbenou - je řídce osídlen, vítr tu vane často a úřady jsou výstavbě turbín nakloněny. I okolní státy - Montana, Severní a Jižní Dakota - mají poměrně řídké osídlení a tedy dostatek místa pro výstavbu farem. Jenže problém je, jak dostat elektřinu z vnitrozemí, kde bydlí jen málo lidí, na pobřeží s velkými městy a vysokou koncentrací obyvatel. Stavět dlouhé přenosové systémy je velmi drahé a navíc politicky kontroverzní. "Potřebujeme tento problém řešit na národní úrovni. Tak jako máme plán na výstavbu dálniční sítě, měli bychom mít i plán na výstavbu přenosové sítě," řekl New York Times Robert Gramlich z Americké asociace pro větrnou energii (AWEA).

Podle článku Clifforda Krausse z listu The New York Times 23. 02. 2008


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist