https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-vedci-zkoumaji-zda-je-soucasne-globalni-oteplovani-jednoznacne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NYT: Vědci zkoumají, zda je současné globální oteplování jednoznačné

7.10.2004 11:29 | PRAHA/NEW YORK (EcoMonitor)
Nový graf, generovaný spojením odhadů teplot v minulosti zjištěných analýzou letokruhů, korálů, ledovců a dalších zdrojů, podporuje názor, že současné oteplování je způsobeno hlavně akumulováním částeček kouře přitahujících teplo a výfukovými plyny, prohlásili britští vědci.
 

Autoři studie, publikované v nejnovějším vydání on-line deníku ScienceExpress, řekli, že nepochybují o tom, že prudké oteplení v současnosti probíhá a že jeho rychlost signalizuje zavinění lidstvem. Oznámili však také, že jejich průzkum starších metod užívaných pro model vývoje klimatu ukázal, že dřívější přirozené klimatické změny byly pravděpodobně silně podhodnoceny.

V doprovodném komentáři k článku v ScienceExpress, píší Dr. Timothy J. Osborn a Dr. Keith R. Briffa, vědci z britské Východoanglické univerzity, že studie implikuje to, že by „mělo být znovu posouzeno, jak moc je současné pozorované oteplování vlastně nepřirozené.“

Dr. Briffa a Dr. Osborn v komentáři napsali, že minulé klimatické změny byly větší než se zdálo. To by mohlo znamenat, že klimatický systém Země může být citlivější k vnějším vlivům jako jsou například změny v intenzitě slunečního záření nebo v koncentraci skleníkových plynů. Oba vědci se proto domnívají, že by to mohlo také znamenat, že budoucí oteplování zaviněné lidskou činností by mohlo být větší, než kdy bylo předpovídáno.

Vedoucí autor nové studie, Dr. Hans von Storch z německého výzkumného centra GKSS, s tím však tak docela nesouhlasí. Řekl, že jeho závěry jednoduše znamenají, že stará metoda užívající začátek minulého století jako srovnávací rovinu k modelu klimatických změn byla chybná.

Výstupem starší analýzy pocházející z konce devadesátých let je graf pro svůj tvar všeobecně označovaný jako „hokejka“: dlouhá, relativně nezvlněná čára procházející posledním tisíciletím a potom ostré, vzhůru směřující „ostří“: oteplování v průběhu posledního století.

Nová studie však sděluje, že rukojěť této „hokejky“ mohla být také dosti zprohýbaná a staré statistické metody to nemusely zaznamenat.

V každém případě, řekl Dr. von Storch, starší metoda výborně reprodukuje posledních 100 let, podceňuje však velké, staletí trvající oteplení a ochlazení, ke kterým v minulosti docházelo.

Několik autorů dříve provedených studií klimatických dějin řeklo, že ale vždy připouštěli existenci nevyhnutelných neurčitostí. Rovněž se vyjádřili k některým technikám užívaným v nové analýze. Dr. Michael E. Mann, expert na klimatologii z University of Virginia a vedoucí autor studií, které vygenerovaly graf „hokejku“, například řekl, že virtuální model klimatu vytvořený týmem Dr. von Storcha zahrnuje daleko větší odchylky v intenzitě slunečního záření, než k jakým podle expertů skutečně došlo.

Mnoho klimatologů připouští, že ačkoli hrubé odhady klimatických trendů byly jasné, mnohé zůstávalo nejisté. „Domnívám se, že nikdo na tomto poli nemůže pochybovat o tom, že jsme mohli některé minulé klimatické změny podhodnotit,“ dodal Dr. Raymond S. Bradley, klimatolog z University of Massachusetts a spolupracovník Dr. Manna.

Podle článku Andrewa C. Revkina na The New York Times ze dne 05. 10. 2004


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist