https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-za-oteplovani-arktidy-mohou-emise
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NYT: Za oteplování Arktidy mohou emise

2.11.2004 13:19 | PRAHA/NEW YORK (EcoMonitor)
Obsažná čtyřletá studie o oteplování v Arktidě ukazuje, že skleníkové plyny z výfuků aut a z komínů po celém světě přispívají k hlubokým environmentálním proměnám zahrnujícím rychlý ústup ledovců a mořského ledu, tání permafrostu a změny počasí, oceánů a atmosféry.
 

Studie, které se zúčastnilo 8 států včetně USA, zjistila, že změny pravděpodobně poškozují původní obyvatele, divokou přírodu a ekonomickou aktivitu, ale rovněž mají některá pozitiva jako například prodloužení vegetačního období. Zatímco oteplování Arktidy je pozorováno několik desetiletí a bylo již dříve zkoumáno, toto je první důkladné posouzení příčin a důsledků tohoto trendu. Studii provádělo téměř 300 vědců a svými poznatky přispěli také stařešinové původních národů v regionu.

Arktida.
Foto: NOAA library

Zjištění podporuje všeobecně uznávaný, politicky však kontroverzní názor, že globální oteplování je způsobeno hlavně stoupající koncentrací skleníkových plynů v atmosféře. Arktida je prvním regionem, který to pociťuje. Zpráva říká, že „zatímco některé historické změny klimatu měly přirozené příčiny, rychlost a prudkost oteplování zaznamenaného v posledních dekádách indikuje, že tentokrát jsou na vině lidé, zejména zvyšováním emisí oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů, což se nyní stalo dominantním faktorem.“ „Arktida nyní zažívá nejrychlejší a nejprudší změnu klimatu na zeměkouli,“ píše se ve zprávě. „V dalších 100 letech se očekává, že se změna urychlí, což povede k závažným fyzikálním, ekologickým, sociálním a ekonomickým změnám. Mnohé z nich již začaly.“

Vědci se již dlouho domnívají, že se Arktida otepluje rychleji než ostatní regiony zejména proto, že tající led a sníh ztrácejí schopnost odrážet sluneční paprsky, a pevnina i oceán proto absorbují více sluneční energie. Navíc k oteplování v Arktidě dochází rychleji také proto, že studenější vzduch z horních vrstev atmosféry se nemíchá s přízemním vzduchem tak snadno jako v jižnějších zeměpisných šířkách, říkají vědci.

Zpráva říká, že vliv oteplování může být zesílen dalšími faktory, jako například nadměrný lov ryb, rostoucí lidská populace a v důsledku poškozené ozónové vrstvy zvyšující se množství ultrafialového záření. „Celkový součet těchto faktorů hrozí překročit adaptabilní kapacitu některých arktických populací a ekosystémů.“ Okamžitá snaha omezit emise skleníkového plynu by mohla rychlost změn zmírnit, což by umožnilo místním komunitám a přírodě se přizpůsobit, píše se ve zprávě. Zároveň je zde však zdůrazněno, že rychlé oteplování a tání je po stu letech vypouštění skleníkových plynů, zvláště CO2, nevyhnutelné.

Několik Evropanů, kteří se na studii podíleli, sdělilo, že publikování zprávy bylo zpožděno Bushovou administrativou kvůli nadcházejícím prezidentským volbám zejména proto, že globální oteplování má politický přídech. Ostatní autoři to však popírají.

Potenciální klady klimatických změn zahrnují vzrůst populací mořských ryb a zlepšení podmínek pro zemědělství a těžby dřeva v některých regionech, ale také rozšířený přístup do arktických vod.

Seznam potenciálních škod je však daleko delší. Ústup mořského ledu má podle zprávy „velmi pravděpodobně katastrofální důsledky na populace polárních medvědů, tuleňů a místních lidí, pro které jsou tato zvířata hlavním zdrojem obživy.“ Také ropu a plyn bude pravděpodobně těžší těžit kvůli tání tundry, a tím obtížné dopravě mechanismů přes rozměklý terén.

Zpráva je ukončena konstatováním, že důsledky rychlého oteplování Arktidy budou globální. Zvláště zrychlené tání grónských ledovců způsobí zvýšení hladiny moří po celém světě.

Podle článku Andrewa C. Revkina na New York Times ze dne 29. 10. 2004


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist