https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-zasoby-uhli-ve-spojenych-statech-jsou-jen-na-sto-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NYT: Zásoby uhlí ve Spojených státech jsou jen na sto let

26.6.2007 09:03 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Na území USA možná nejsou zdaleka tak velké zásoby uhlí, jak se všeobecně věřilo. Navíc těžba zbývajícího uhlí by mohla být velice nebezpečná jak pro horníky, tak pro životní prostředí. Tvrdí to americká Národní akademie věd, píše deník New York Times.
 

Těžba energetických surovin, jako je ropa, zemní plyn a uran, není na území USA nijak zvlášť bohatá, a proto se k uhlí jako velkému a stabilnímu zdroji energie upínají jak odborníci z energetiky, tak volení politici. Když však Kongres začal uvažovat o podpoře projektu výroby pohonných hmot z uhlí a také o výstavbě uhelných elektráren, které budou zachycovat své vlastní emise skleníkových plynů, ukazuje se, že zbývající zásoby suroviny jsou menší, než se předpokládalo, píše deník.

"Při současné spotřebě vydrží naše zdroje uhlí sto let," tvrdí studie, "nicméně potvrdit často opakované tvrzení, že zásoby vydrží 250 let, možné není." Odhad zásob na 250 let vznikl v sedmdesátých letech a byl postaven na předpokladu, že čtvrtinu známých zásob uhlí bude možné vytěžit s dnes známými technologiemi a za současnou cenu, vysvětlil jeden z autorů studie Edward S. Rubin z Carnegie Mellon University.

Jenže podle něj současné poznatky Státního geologického úřadu (USGS) ukazují, že minimálně v některých oblastech bude možné vytěžit jen pět procent uhlí s použitím dnešních technologií a za současnou cenu. Předpoklad, že vlastní uhlí vydrží USA na sto let, je postaven na současné spotřebě - asi 1,1 miliardy tun ročně. Okolo roku 2030 však může být spotřeba uhlí jak o 70 % vyšší, tak o 50 % nižší než dnes, uvádí studie.

V tuto chvíli není jasné, jak budou Spojené státy reagovat. Podle studie by řešením mohly být daně za emise oxidu uhličitého, které by poptávku po uhlí stlačily dolů. Dále také vyvstávají otázky spojené s již vytěženými ložisky uhlí, ty se týkají bezpečnosti dalších prací, případně znečištění podzemních vod. Federální vláda utratila stovky milionů dolarů na výzkum technologií, které umožní ekologické využívání uhlí, a další desítky milionů na bezpečnost při těžbě. Podle výboru Kongresu by se však mělo investovat více peněz do výzkumu lepších technologií těžby uhlí, do hledání dalších zdrojů a také do ukládání oxidu uhličitého zachyceného z elektrárenských komínů.

Podle článku Matthewa L. Walda v New York Times ze dne 21. 06. 2007. Pro prohlížení nutná bezplatná registrace.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist