https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nz-herald-australie-se-obava-klimatickych-uprchliku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NZ Herald: Austrálie se obává klimatických uprchlíků

12.10.2007 08:25 | PRAHA/SYDNEY (Ecomonitor)
Austrálie musí osídlit nerozvinutou severní část země, nebo bude čelit uprchlickým invazím vyvolaným změnou klimatu, varoval podle deníku New Zealand Herald australský senátor Bill Heffernan.
 

Austrálie se obává, že bude zranitelná vůči nájezdům uprchlíků z Asie, pokud nezvýší svou populaci imigrací z Evropy. "Nemluvíme o dnešku, mluvíme o době za 50 - 80 let," řekl Heffernan. "Bude-li na útěku před vodou 400 milionů lidí z Bangladéše či Indonésie, a my proto budeme chtít chránit svou suverenitu, potřebujeme plán."

Severní Austrálie je řídce osídlený region s dobytkářskými farmami, rozlehlými národními parky a aboriginskými rezervacemi. Heffernan, politický spojenec premiéra Johna Howarda, je ředitelem zvláštního týmu, který zkoumá, jak přitáhnout více lidí, infrastruktury a zemědělství do severní části Austrálie. Senátor poukázal na to, že poloostrov Cape York je větší než stát Victoria, ale žije zde pouze několik tisíc lidí. "Bylo by lepší, kdybychom to osídlili sami, než to nechat udělat někoho jiného. Části země mohou lákat lidi, kteří nic nemají," řekl podle NZ Herald senátor Heffernan.

Severní Austrálie, která má na rozdíl od jihu každoroční období deště a má dostatek vody, se může stát lákadlem, pokud v Asii stoupnou teploty a bude zde nedostatek potravy a vody. Stoupající hladina oceánů může vyhnat miliony lidí z domovů a donutit je hledat si azyl jinde, domnívá se Heffernan. Téměř 40 procent asijské čtyřmiliardové populace nežije od moře dále než 70 kilometrů. Města v nízké nadmořské výšce, jako je Bangkok, jsou vůči vzestupu vodní hladiny obzvlášť zranitelná. Podle studie provedené Oxfordskou univerzitou by kvůli stoupající hladině moře mohlo ztratit domov i 73 milionů Číňanů, píše NZ Herald.

Podle jiného odborníka jsou ale Heffernanova varování přehnaná. "Nejprve si musíme položit otázku, zda by Asiaté vysídlení kvůli klimatickým změnám chtěli přijít do Austrálie," řekl podle NZ Herald John Connell, expert na klimatické změny a uprchlíky z univerzity v Sydney. "Pokud by byli z horských oblastí, třeba z Indonésie, Vietnamu nebo Filipín, mnohem raději by se přestěhovali z pobřeží do vnitrozemských částí svých zemí. I v nízko položených oblastech se lidé mnohem raději přestěhují do míst se stejnou řečí a kulturou."

Heffernanovy poznámky následují poté, co vedení australské federální policie varovalo, že změna klimatu bude největším bezpečnostním rizikem 21. století. Nedostatek vody a potravin způsobí obrovské problémy s uprchlíky, řekl podle deníku policejní prezident Mick Keelty. "Aby Čína v roce 2030 nasytila svou předpokládanou populaci, bude muset zvýšit svou dnešní produkci potravin o 50 procent. Jak to dokáže, když ubývá volné půdy a miliony lidí jsou kvůli vodě a půdě v pohybu? Miliony lidí možná začnou hledat novou půdu a budou pro ni překračovat oceány a hranice," dodal.

Podle článku Nicka Squirese v deníku NZ Herald ze dne 4. 10. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist