https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nz-herald-ekologicky-skeptik-oznacuje-kjoto-za-plytvani-penezi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NZ Herald: Ekologický skeptik označuje Kjóto za plýtvání penězi

24.6.2004 13:40 | PRAHA/MAINZ (EcoMonitor)
Bjorn Lomborg, jedna z nejznámějších postav ochrany životního prostředí a stále stoupající hvězda ekologického skepticismu, v pondělí na první veřejné debatě o boji proti klimatickým změnám odmítl současnou politiku Kjótského protokolu o snižování emisí skleníkových plynů.
 

Devětatřicetiletý dánský autor kontroverzní knihy Skeptický ekolog z roku 1998, kterou se stal miláčkem pravice, v debatě hodil rukavici svému německému hostiteli Klausi Töpferovi, řediteli Programu OSN pro životní prostředí. "Globální oteplování je něco, co můžeme jen velmi málo ovlivnit, bude to trvat velmi dlouho a bude nás to stát velmi mnoho finančních prostředků," řekl Lomborg.

Podle něj by se stovky milionů dolarů, které se v rámci Kjótského protokolu investují do snižování produkce skleníkových plynů, měly raději použít na potlačení nemoci AIDS, boji proti hladovění v chudých státech a proti analfabetismu. "Cena toho, kolik nás bude stát Kjóto každý rok do roku 2010, by stačila na vyřešení problémů s pitnou vodou v rozvojových zemích navždy," dodal dánský statistik.

"Denně se setkávám s katastrofickými důsledky těchto klimatických změn, říká Klaus Töpfer, který strávil v roli německého ministra životního prostředí téměř osm let a prosadil tamější systém recyklace. "Myslím si, že je absolutně jasné, že když dnes pojedu do Afriky a budu se tam ptát, co je pro její obyvatele nejdůležitější prioritou, nebude to globální oteplování, ale to, že mají hlad. Jenže já mám zodpovědnost za to, jak bude vypadat svět v budoucnu."

Bjorn Lomborg však s pomocí statistických údajů vzrůstající spotřeby potravin a snižování znečištění ve velkých městech jako je Londýn dokazoval, že situace se zlepšuje, a nikoli zhoršuje. "Teď právě nastává vhodný čas zastavit paniku, která panuje kolem otázky klimatických změn a zahájit diskusi o tom, jak nejlépe investovat ušetřené peníze. Bude to velmi těžká volba a je potřeba velmi složitých jednání. Klaus Töpfer však s tímto názorem zásadně nesouhlasí a říká: "Situace se v posledních sto letech nezlepšuje, naopak se stále zhoršuje".

Podle textu New Zealand Herald 22. 06. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist