https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-cennou-prirodu-v-libereckem-kraji-pecuji-studenti-i-fotbaliste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O cennou přírodu v Libereckém kraji pečují studenti i fotbalisté

12.6.2017 04:30 | LIBEREC (ČTK)
V kraji je více než sto chráněných území a lokalit, z nichž největší jsou chráněné oblasti Jizerských hor, Lužických hor, Českého ráje a Krkonošského národního parku. Cenné oblasti jsou však také například v bývalém vojenském prostoru Ralsko.
V kraji je více než sto chráněných území a lokalit, z nichž největší jsou chráněné oblasti Jizerských hor, Lužických hor, Českého ráje a Krkonošského národního parku. Cenné oblasti jsou však také například v bývalém vojenském prostoru Ralsko.
Do péče o chráněnou přírodu v Libereckém kraji se zapojili studenti Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant, ale také třeba fotbalisté z SK Zásada nebo hasiči z Heřmanic. Pomáhají při sekání cenných luk nebo mokřadů. Hlavně pro mladé lidi je to příležitost, jak mohou získat vztah k přírodě či obci. ČTK to v neděli řekl radní pro zemědělství a životní prostřední Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj).
 

Liberecký kraj je specifický tím, že je jeho území velmi bohaté právě z hlediska přírody. Zhruba třetina výměry kraje je nějakým způsobem chráněna. V kraji je více než sto chráněných území a lokalit, z nichž největší jsou chráněné oblasti Jizerských hor, Lužických hor, Českého ráje a Krkonošského národního parku. Cenné oblasti jsou však také například v bývalém vojenském prostoru Ralsko.

Krajský úřad spravuje více než 30 přírodních památek a rezervací. Potřebnou péči o krajinu zajišťuje podle Löffelmanna kraj ve spolupráci se specializovanými firmami, jednotlivci i se základními organizacemi Českého svazu ochránců přírody.

"Možnosti, jak pomoci přírodě, jsou široké. Po třicetileté přestávce se druhým rokem pasou ovce v přírodní památce Lukášov mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Možné to je díky nalezení majitele stáda ovcí ochotného zajistit řízené vypásání v souladu s potřebami ochrany přírody," řekl radní. Spásání podle něj pomáhá hlavně chráněným šafránům, které v lokalitě rostou.

Do seznamu těch, kdo se starají o chráněná území, se letos zařadila i Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant. Studenti budou pod odborným dozorem kosit invazními druhy rostlin zarostlou nivní louku v přírodní rezervaci Meandry Smědé. Při brigádě se podle radního zdokonalí v používání křovinořezu a kosy a navíc mají možnost si přivydělat.

"Dlouhodobě se snažíme získávat ke spolupráci také zájmové organizace a spolky přímo z obcí, na jejichž území se přírodní rezervace a památky nacházejí. V minulosti si rozpočet o několik tisíc korun vylepšil Sbor dobrovolných hasičů Heřmanice. Jeho členové vyřezávali náletové dřeviny v místním, biologicky velmi hodnotném, čedičovém Kodešově lomu," řekl radní.

Letos bude kraj spolupracovat i s fotbalisty SK Zásada, kteří zajistí sekání mokřadních luk v přírodní památce Zásada pod školou. Jejich fotbalové hřiště s loukami přímo sousedí. Klub pomůže přírodě a vydělá si podle Löffelmanna zároveň na nové sportovní vybavení. Fotbalový dorost získá bližší vztah ke své obci, dodal radní.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Leona Vacková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist