https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-cenu-josefa-vavrouska-se-uchazi-i-stredoskolsti-demonstranti-za-klima
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O Cenu Josefa Vavrouška se uchází i středoškolští demonstranti za klima

19.4.2019 01:04 | PRAHA (Ekolist.cz)
Josef Vavroušek byl přední český ekolog a zároveň první porevoluční ministr životního prostředí.
Josef Vavroušek byl přední český ekolog a zároveň první porevoluční ministr životního prostředí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Archiv Evy a Josefa Vavrouškových
Na ekologickou Cenu Josefa Vavrouška, kterou uděluje Nadace Partnerství, je v kategorii za dlouhodobý přínos nominováno dvanáct osobností. Deset návrhů se pak sešlo v kategorii za výjimečný environmentální počin. Laureáti obou kategorií, které vybere odborná porota, si převezmou prestižní ocenění spolu s plastikami od uměleckého skláře Vladimíra Kleina v rámci Světového dne životního prostředí 5. června, a to v senátních prostorách Valdštejnského paláce. Informuje o tom pořádající Nadace Partnerství.
 

O cenu za dlouhodobý přínos se bude ucházet například řada ekologů. „Nechybí zde geobotanička Jarmila Kubíková, která organizovala program Natura 2000, nebo vůdčí postava lesoochranářského seskupení VLK Juraj Lukáč, který prosazuje ochranu lesa a velkých šelem na Slovensku. Mezi nominovanými jsou i lesník a ekolog Tomáš Vrška, díky jehož činnosti má dnes Česká republika ucelenou soustavu pralesních rezervací, krajinný ekolog Jan Lacina, spoluzakladatel geobiocenologie u nás, nebo ochránce přírody Roman Rozínek, tvůrce stovek tůní, které pomáhají chránit obojživelníky,“ vypočítává ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Na cenu jsou navrženy i osobnosti společenského života, jako je filmový dokumentarista Ivan Stříteský, autor mnoha dokumentů věnujících se ochraně krajiny, starosta Zábřehu na Moravě František John za spojení přírody a společnosti či také novinářka a básnířka Věra Bartošková, která se zasadila o popularizaci tématu těžby na severu Čech.

„Mezi navrženými jsou i zástupci firemní a akademické sféry. Mezi nimi majitel obchodu Zelená domácnost Petr Dobrý či majitel penzionu Made Sudiarta, jež vrátil stromy na Suchý kopec na Bali, ale také přírodovědec a publicista Ivan Makásek, který ochranu prostředí neokázalou formou vštěpuje mladé generaci skrze časopis Nika, a předseda Společnosti pro trvale udržitelný rozvoj a kybernetik Jiří Dlouhý,“ doplňuje výčet Miroslav Kundrata.

V kategorii výjimečný počin bude komise vybírat mezi deseti jmény. O cenu usiluje třeba Dalibor Dostál, jenž přivedl do bývalého vojenského prostoru u Milovic zpět zubry, exmoorské koně a pratury, zakladatelka a ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová, ale i studenti středoškolské stávky za klima Fridays for Future. „Nominaci si vysloužili i ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek, a to za komplexní program na pomoc ohroženým druhům, Miroslav Šobr ze Strakonic za to, že do krajiny jihozápadních Čech pomohl vrátit přes patnáct set původních ovocných dřevin, nebo ovocnář a školkař Radim Pešek za snahy o navracení starých odrůd do české krajiny,“ přibližuje některé z nominací ředitel Kundrata.

Péče o krajinu propojuje i životy dalších nominantů. Ředitel knihovny Karla Dvořáčka ve Vyškově Pavel Klvač inicioval obnovu bažin v blízkosti Drnovic, místostarosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek se zase zasadil o obnovu zaniklých cest a alejí v regionu a ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková stojí za výsadbou alejí a stromořadí v obci Jesenice. O cenu se uchází také autor mokřadních střech a fasád Michal Šperling, který je autorem portálu kořenovky.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist