https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-dotaci-na-vysadbu-stromu-je-758-zajemcu-chteji-130-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O dotaci na výsadbu stromů je 758 zájemců, chtějí 130 milionů korun

13.10.2020 01:40 | PRAHA (ČTK)
Cílem výzvy, která odstartovala loni v říjnu, bylo podle MŽP nabídnout zájemcům jednoduchý mechanismus na podporu výsadeb listnáčů. Podle MŽP zatím díky dotaci vysadilo 200 žadatelů na 9000 nových stromků.

Cílem výzvy, která odstartovala loni v říjnu, bylo podle MŽP nabídnout zájemcům jednoduchý mechanismus na podporu výsadeb listnáčů. Podle MŽP zatím díky dotaci vysadilo 200 žadatelů na 9000 nových stromků.

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
O dotaci na komunitní výsadbu stromů podle ministerstva životního prostředí (MŽP) za první rok požádalo 758 zájemců. Žádají o celkem 130 milionů korun, z částky je možné vysadit a zaopatřit téměř 28 000 stromů. Zájem předčil podle ministerstva očekávání. Prvních 100 milionů lidé vyčerpali už na jaře, resort pak alokaci zdvojnásobil.
 

Cílem výzvy, která odstartovala loni v říjnu, bylo podle MŽP nabídnout zájemcům jednoduchý mechanismus na podporu výsadeb listnáčů. Podle MŽP zatím díky dotaci vysadilo 200 žadatelů na 9000 nových stromků. Čtyři desítky stromů dobrovolníci vysadili například ve volnočasovém areálu v Břasech na Rokycansku. Na 50 mladých doubků obohatilo zeleň v mosteckém parku Šibeník a remíz se 54 stromy různých druhů na jaře vysázeli také dobrovolníci na Kroměřížsku.

"O dotaci až čtvrt milionu korun mohou lidé žádat do konce dubna příštího roku, ve výzvě zbývá necelých 80 milionů," uvedla Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva. Každý měsíc podle ní přibude kolem 40 nových zájemců o podporu.

Dotace může uhradit plné náklady na nákup sazenic, materiálu a zajištění péče o mladé stromky. "Jediná podmínka pro žadatele je prokázat vztah k místu výsadby, podporovány nejsou pouze projekty politických stran a hnutí," upozornila Pospíšilová.

"O příspěvky se hlásí zejména obce, jejichž žádosti tvoří více než polovinu všech přijatých žádostí. Značný zájem o podporu je ze strany samotných občanů, do sázení se zapojují ale i spolky či podnikatelské subjekty," dodal ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) připomněl, že dotační program je součást celonárodní iniciativy MŽP a Nadace Partnerství Sázíme budoucnost. Podle Brabce bylo díky iniciativě vysazeno skoro 600.000 stromů pro klimaticky odolnější města a krajinu. "Jsem rád, že se k iniciativě připojila i řada institucí, samospráv i firem, které nejenom samy stromy vysazují, ale i podporují výsadby po celé republice svými granty. Chci jim za to poděkovat," uvedl ministr. Výsadby provedené v rámci iniciativy si mohou lidé prohlédnout na interaktivní mapě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist