https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-dotacich-na-kotle-rozhodnou-v-pardubickem-kraji-zlomky-vteriny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O dotacích na kotle rozhodnou v Pardubickém kraji zlomky vteřiny

10.10.2017 14:56 | PARDUBICE (ČTK)
Žádosti se v Pardubickém kraji budou poprvé přijímat výlučně elektronicky, jejich příjem začne 31. října v 6:30.
Žádosti se v Pardubickém kraji budou poprvé přijímat výlučně elektronicky, jejich příjem začne 31. října v 6:30.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pardubický kraj se připravuje na nápor žadatelů o dotace na výměnu neekologických kotlů. Žádosti se budou poprvé přijímat výlučně elektronicky, jejich příjem začne 31. října v 6:30. Odpadnou tak dlouhé fronty zájemců, které se v minulosti tvořily, hlavní roli ale tentokrát bude hrát rychlost. Informoval o tom Adam Kubíček z krajského oddělení programové pomoci EU.
 

"Systém to řadí na tisíciny vteřiny, takže i kdyby to bylo najednou, tak žádosti zařadí za sebe. Jediný rozhodující čas uvádí naše aplikace, proto nezáleží na nastavení počítačů lidí," uvedl Kubíček.

V kraji se již asi 500 zájemců zaregistrovalo do systému a předběžně vyplnilo žádost. Poté dostali e-mail s odkazem na webovou stránku, z níž kliknutím poslední říjnový den žádost odešlou. Přenos si vyžádá jen malý objem dat, přesto hejtmanství pro jistotu posílí na "Den D" systém externím serverem. Po ukončení příjmu žádostí bude zveřejněno konečné pořadí a seznam s vyznačenými časy jejich přijetí.

Kraj má na novou výzvu připraveno 100 milionů korun, v případě velkého zájmu může sumu zvýšit až o více než 70 milionů korun. V minulosti byly dotace rozebrány během jednoho až dvou dnů. Podle Kubíčka by zatím vyčleněná částka měla vystačit odhadem pro 1000 žadatelů.

V třetí výzvě se částky dotací ve srovnání s předchozími koly o něco sníží, hlavně u plynových kotlů, kombinovaných kotlů na uhlí a biomasu a kotlů na dřevo s ručním přikládáním. Lidé budou moci získat 75 až 80 procent uznatelných nákladů, maximálně však 127.500 korun u tepelných čerpadel a kotlů na biomasu s automatickou dodávkou paliva. O nejvyšší mohou usilovat lidé například v České Třebové, Holicích, Lanškrouně, Litomyšli, Moravské Třebové, Linharticích, Pardubicích, Svitavách, Jablonném nad Orlicí a dalších čtyřech desítkách obcí, kde je špatná emisní situace.

Po podání elektronické žádosti musí uchazeč do deseti dnů doložit i vytištěnou žádost. Podrobné informace o podmínkách získání dotace a podání žádosti jsou zveřejněny na webu kraje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist