https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-investici-nemaku-souperi-v-cr-sest-lokalit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O investici Nemaku soupeří v ČR šest lokalit

1.3.2001 15:55 | PRAHA (ČIA)
Šest lokalit pro stavbu nového závodu mexické strojírenské společnosti Nemak prověřuje v současnosti státní agentura CzechInvest. "Zaznamenali jsme nabídky několika desítek obcí z celé republiky, které mají velký zájem o umístění investice Nemaku," sdělil dnes ČIA Martin Jahn z CzechInvestu.
 

Nemak měl závod původně postavit v plzeňské průmyslové zóně Borská pole. Na začátku února však firma přípravy na výstavbu nové továrny přerušila, a to jen několik hodin předtím, než se měl veřejně projednávat vliv stavby na životní prostředí. "Pokud v Plzni nedojde ke shodě na výstavbě závodu, musíme být připraveni nabídnout Nemaku jinou lokalitu," přiblížil Jahn.

U čtyř vybraných lokalit již existuje předběžná studie o vhodnosti umístění investice. Mezi vytipovanými lokalitami jsou podle Jahna Příbram, Rejnholec, Most a Nelahozeves. "Počítáme, že výběr náhradní lokality proběhne bez větších problémů a v co nejkratší době," dodává Jahn.

Společnost Nemak patří mezi největší světové výrobce hliníkových hlav a bloků spalovacích motorů. Do výstavby svého nejmodernějšího a prvního evropského závodu plánuje Nemak investovat více než pět miliard korun a v průběhu tří let chce vytvořit 900 nových pracovních míst. Nový závod by se měl během pěti let stát největším dodavatelem hliníkových hlav a bloků motorů pro přední evropské automobilky.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist